latinica  ћирилица
15/06/2022 |  12:22 ⇒ 21:06 | Autor: RTRS

Golić: Za utopljavanje objekta više od dva miliona KM (VIDEO)

U kampusu Univerziteta u Banjaluci počeli su radovi na utopljavanju objekta u kojem su smješteni Rektorat i Akademija umjetnosti, kao i na zgradi Filozofskog fakulteta radi poboljšanja energetske efikasnosti, u šta će biti uloženo više od dva miliona KM.
Sastanak na Univerzitetu Golić i Rajčević - Foto: SRNA
Sastanak na Univerzitetu Golić i RajčevićFoto: SRNA

Rekonstrukcija objekata odvija se u okviru projekta "Energetska efikasnost u BiH" za šta su obezbijeđena kreditna sredstva Svjetske banke i grant sredstva koje je obezbijedilo Ministarstvo, izjavila je ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić.

- Obećali smo početak radova u junu i drago mi je da smo obećanje i ispunili. Prema ugovorima, očekujemo da budu gotovi za četiri mjeseca. Za objekat u kojem su smješteni Rektorat i Akademija umjetnosti biće uloženo oko 1,3 miliona KM, a za sanaciju zgrade Filozofskog fakulteta oko 900.000 KM. Čekamo još za Filozofski fakultet građevinsku dozvolu od grada Banjaluka za ugradnju lifta za lica sa invaliditetom kako bi mogli bez problema da pohađaju Fakultet - rekla je Golićeva koja je sa ministrom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđanom Rajčevićem posjetila mjesto izvođenja radva u kampusu Univerziteta.

Prema njenim riječima, do sada je zajedno sa ovim sredstvima uloženo oko 4,2 miliona KM na Univerzitet u Banjaluci, a na jesen se očekuju i nova ulaganja za sanaciju Fakulteta za fizičku kulturu od milion KM.

Rajčević je izrazio zadovoljstvo što je Kampus postao gradilište.

- U toku su brojni projekti kojima Vlada Srpske ulaže napore da se studentima i profesorima omoguće što bolji uslovi za učenje, rad i dalji napredak - istakao je Rajčević.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin zahvalio je resornim ministrima i Vladi Srpske na uloženim naporima u poboljšanje rada Univerziteta i realizovanje projekata.

- Јedan od najznačajnijih je zgrada Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, a uskoro ćemo krenuti i u završetak studentskog kulturnog centra u okviru Paviljona četiri. Očekujemo i da počne gradnja centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Kampusu - rekao je Gajanin.

Dekani Akademije umjetnosti i Filozofskog fakulteta Dragana Purković Macan i Srđan Dušanić izjavili su da i profesori i studenti sa nestrpljenjem očekuju završetak radova koji će značajno doprinijeti da uslovi za boravak i rad budu bolji.