latinica  ћирилица
16/06/2022 |  12:44 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Dodik u Sankt Peterburgu: Srpska ne dozvoljava pridruživanje sankcijama Rusiji (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu da se BiH nije pridružila sankcijama Ruskoj Federaciji jer Republika Srpska to nije dozvolila.
Milorad Dodik (Foto: twitter.com/SNSDDodik) -
Milorad Dodik (Foto: twitter.com/SNSDDodik)

- Mi smo izloženi ozbiljnim pritiscima, pogotovo vezano za sukob u Ukrajini. Od nas se traži da se pridružimo sankcijama Rusiji, ali Republika Srpska to ne dozvoljava - rekao je Dodik.

On je naveo da je na Forum u Sankt Peterburg došao kao predstavnik Republike Srpske.

Dodik je rekao da BiH ostaje nestabilna zemlja, jer se nalazi pod protektoratom zapadnog svijeta.

Dodik je istakao da se svijet nalazi u ozbiljnoj krizi koja traži ozbiljne analize, te da postoji veoma visok stepen nepovjerenja na globalnom nivou.

- Samo za naivne djeluje da se sve ovo dešava baš sad, jer se decenijama unazad ostavljaju neriješeni konflikti. Liberalizam je pobijedio komunizam, ali nije sam sebe i danas to vidimo - rekao je Dodik.

On je rekao i da Zapad nikada nije prestao da ide prema Istoku niti odustao od namjere da ovlada resursima Rusije. Dodao je i da se sukob u Ukrajini vodi do posljednjeg vojnika, a sve kako bi se oslabila Rusija i ovladalo njenim resursima.

Prema njegovom mišljenju, svijet danas ima dva do tri lidera - predsjednike Rusije, Kine i Turske - Vladimira Putina, Si Đi Pinga, te Redžepa Tajipa Erdogana koji je, kako je rekao, pokazao svoj odnos i prema ukrajinskoj krizi na pravi način.

On je poručio da bi sukob u Ukrajini trebalo što prije da bude okončan.

- Nisam potencijal da kažem odgovor na pitanje šta sutra raditi, ali znam da svijet ne smije otići u globalni sukob. Najveći dio čovječanstva razumije šta se događa. Ne ulazim u strategiju ratovanja, ali smatram da sukob u Ukrajini treba što prije prestati - istakao je Dodik.

Dodik je istakao da je sukob u Ukrajini prije globalni spor Rusije i Zapada, nego Moskve i Kijeva.

Tokom obraćanja na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu Dodik je rekao da Rusija "ne može da slegne ramenima" na činjenicu da bi smrtonosno oružje moglo biti razmješteno tako da može da pogodi mete na njenoj teritoriji za dva minuta "kao sredstvo pritiska" zbog prirodnih izvora u Sibiru, javio je TASS.

- Stoga, oružani sukob nije između Rusije i Ukrajine, to je spor globalnih sila - istakao je Dodik.

Na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, koji se održava pod sloganom "Nove mogućnosti u novom svijetu", učestvuju državnici iz 70 zemalja.

Plenarna sjednica foruma biće održana u petak, uz učešće ruskog predsjednika Vladimira Putina, nakon čega je planirani susret Putina i Dodika.

Predsjednik Rusije daće na plenarnoj sjednici 25. Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu ocjene o situaciji u globalnoj politici i ekonomiji.