latinica  ћирилица
16/06/2022 |  14:04 ⇒ 14:27 | Autor: SRNA

Budimpešta neće podržati antiruske sankcije

Mađarski premijer Viktor Orban obavijestio je 44 člana Evropskog parlamenta da njegova zemlja neće podržati antiruske sankcije koje štete EU i ometaju dobrobit evropskih porodica.
Viktir Orban (Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET, ilustarcija) -
Viktir Orban (Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET, ilustarcija)

Orban je u pismu naveo da je Mađarska podržala šest paketa sankcija Rusiji i dala sve od sebe da sačuva evropsko jedinstvo.

- Mađarska je podržala sankcije iako je postajalo sve teže održati raniji konsenzus da sankcije ne bi trebale da naškode EU više nego što štete Rusiji - napominje se u pismu koje je pročitao šef za štampu mađarskog premijera Bertalan Havaši.

U pismu se navodi da je Mađarska zadržala pravo da odbije prijedloge "koji se protive zdravom razumu i prijete osiromašenju mađarskih i evropskih porodica".

On je ponovio da će njegova vlada odbaciti i sankcije protiv vjerskih lidera, uključujući patrijarha moskovskog i cijele Rusije Kirila.

- Mađarska želi mir. Oružani sukob se mora okončati i sporovi moraju biti riješeni pregovorima - naglašava se u pismu uz podsjećanje da je Mađarska osudila postupke Rusije.

Mađarska je do sada primila oko 800.000 ukrajinskih izbjeglica, obezbjeđujući hranu, smještaj, lijekove, školovanje za djecu i posao za odrasle, napisao je mađarski premijer. Prema tome, Mađarska "zaslužuje uvažavanje i zahvalnost, a ne uvredljive primjedbe i da nam neko drži lekcije", naveo je Orban, prenosi TASS.