latinica  ћирилица
16/06/2022 |  15:26 ⇒ 19:52 | Autor: RTRS

Dodik: Zapad se ljuti zbog toga što BiH nije uvela sankcije Rusiji (FOTO/VIDEO)

BiH nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji i Zapad se ljuti zbog toga, žele da provode svoje politike u regionu, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na sastanku sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u Sankt Peterburgu.
Dodik - Lavrov - Foto: RTRS
Dodik - LavrovFoto: RTRS

Dodik je informisao Lavrova da i "francuski predsjednik Emanuel Makron uvodi specijalnog predstavnika u BiH što dovoljno govori o pokušaju uticaja, a iste predstavnike uveli su i SAD I Velika Britanija".

- Čekaju nas izbori, zapadnjaci promovišu svoje strukture i tu će biti teška politička borba. Nemam namjeru da izgubim - istakao je Dodik.

Dodik - Lavrov (Foto: RTRS)

Šef ruske diplomatije je rekao da Rusija zna sada ko su joj prijatelji.

- Vi čuvate Dejtonski mirovni sporazum - poručio je Lavrov.

Dodik se saglasio s Lavrovom o ovom pitanju, dodajući da je Zapad taj koji je srušio Dejtonski sporazum.

- Slažem se sa Vašom ocjenom u vezi sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. Zapad je srušio Dejton. Činjenica da se trude da za visokog predstavnika stave nelegitimnu osobu, dovoljno govori. On je karikatura - rekao je Dodik.

Dodik je dodao da Srpska mora da se bori za slovo Dejtonskog sporazuma.

- Osnovni proces je da li se mi pridružujemo sankcijama Rusiji. Vi znate da mi to ne dopuštamo, drugi u BiH to žele, ali formalno-pravno BiH nije uvela sankcije - naglasio je Dodik.

On je zahvalio Rusiji za cijene gasa, koje nisu rasle, ni za Srpsku, ali ni za FBiH, koja je najveći potrošač gasa u BiH.

Šef ruske diplomatije izjavio je da su EU i Velika Britanija kolonijalna mašina i istakao da je srpski član Predsjedništva BiH jedini od članova ove institucije koji se bori za Dejtonski sporazum.

Lavrov je tokom susreta u Sankt Peterburgu sa Dodikom rekao da zapadnjaci nastoje da odvlače pažnju od domaćih problema.

Lavrov je podsjetio da je bivši evropski komesar za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini govorila da Rusija ne treba bude na Balkanu jer je to teritorija EU.

- Oni su kolonijalna mašina - rekao je Lavrov.

Srpski član Predsjedništva BiH je izjavio da stranci žele ili podanike ili štićenike u BiH, te da je uloga Britanaca sada veoma ekspanzivna.

Dodik je naglasio je da je britanska politika uvijek antisrpska.

- Nikako da nas puste na miru, da sami uređujemo svoju zemlju - rekao je Dodik.

Dodik učestvuje na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu gdje će se sutra sastati i sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.