latinica  ћирилица
16/06/2022 |  17:42 ⇒ 18:14 | Autor: RTRS

Dodik za RTRS: Sa Lavrovom o važnim pitanjima; Akcenat na ulaganjima u Srpsku (VIDEO)

Sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom razgovarao sam o mnogim važnim pitanjima, a akcenat je bio na ulaganjima u Republiku Srpsku, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka sa šefom ruske diplomatije.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je za RTRS istakao da je Lavrov potvrdio da tema o gasovodu nije skinuta sa dnevnog reda.

- Treba da nađemo načine kako ćemo nastaviti taj projekat, kao i onaj vezano za tečni gas koji smo razvijali zajedno sa Gaspromom u Zvorniku gdje su već riješeni lokacijski poslovi i nabavljena oprema. Preostaje samo da se to kompletira. Mi smatramo da je sasvim normalno i potrebno za nas, našu privredu i naše stanovništvo da obezbijedimo nesumnjive izvore snabdijevanja i u tom pogledu apsolutna je naša podrška svim tim projektima i želimo da to nastavimo – rekao je Dodik.

Dodik je naveo da je jedna od tema razgovora bila i termoelektrane na gas.

- Sutra ću nastaviti da o tome razgovaram i sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i direktorom Gasproma – poručio je Dodik.

Nezaobilazna tema je bila rusko-srpski hram u Banjaluci koji gradimo.

- Iskazali su spremnost da se u nekoj fazi uključe u finalizaciju izgradnje hrama – rekao je Dodik.

Na sastanku je, kaže Dodik, bilo riječi i o situaciji u Ukrajini.

- Naravno, moje zalaganje je išlo u tom smjeru da se što prije završe sukobi, da se uspostave pregovori i da se normalizuje situacija i oni to jednako isto tako žele – naglasio je Dodik.

Dodik je poručio da se Lavrov zahvalio na činjenici da "mi nismo bili ti koji smo bili spremni podržati sankcije Ruskoj federaciji".

- Oni to dobro primjećuju. To je za njih beznačajna priča u ekonomsko - finansijskom smislu, ali je isto tako ogromna stvar u moralno – političkom smislu da se ne uvode sankcije jer to se čita kao osuda za krivicu. Naravno, s naše strane je apsolutno rečeno da mi ne smatramo da treba uvoditi te sankcije – istakao je Dodik.