latinica  ћирилица
16/06/2022 |  19:59 ⇒ 17/06/2022 | 07:50 | Autor: RTRS

Da li će na ljeto biti nestašice goriva? (VIDEO)

Iako pojedini mediji kod nas i u regionu govore o tome, naftne kompanije smatraju da do toga ne bi trebalo da dođe.
Benzinska pumpa (Foto: Tanjug/ Zoran Zestić) -
Benzinska pumpa (Foto: Tanjug/ Zoran Zestić)

Ipak, niko se ne usuđuje da to kategorično demantuje. Što se tiče cijena, bez dileme, očekuje se i dalje povećanje.

Gorivo zavisno od benzinskih pumpi kod nas, negdje dostiže 3,40 KM, dok je na pojedinim pumpama i skuplje. I tu poskupljenjima nema kraja. Najavljuju se nova. Za koliko - niko se ne ususđuje da prognozira.

- Ne bih se usudio tačno reći. Slušali smo ovih dana razne analitičare koji su dovoljno kompetentni koji su izrazili optimizam ili pesimizam. Njihovi stavovi su da maloprodajna cijena može ići do 4 KM, ali ne bih prognozirao - kaže Milovan Bajić, direktor Krajinapetrola.

Igra velikih na račun malih i ovdje nalazi primjer. Od 23. maja od kada je Zapad uveo embargo na rusku naftu, cijena benzina na svjetskim berzama veća je za 16 odsto, a dizela za 25 odsto. Ono što bi dodatno zakomlikovalo situaciju jeste nestašica goriva na ljeto o kojoj se govori. Ekonomisti i distributeri nafte i naftnih derivata smatraju da do toga neće doći, iako su lanci snabdijevanja poremećeni.

- Srbija će morati da promijeni distributera, jer ne može da ide preko Јanafa, a znamo da značajne količine iz Srbije idu u BiH - kaže ekonomista Goran Račić.

- Sve evropske zemlje su već na neki način u procesu realizacije alternativnih načina snabdijevanja. U takvim okolnostima ponovo počinje da radi crno tržište i vjerujem da će i evropske zemlje početi da se snabdijevaju ruskom naftom - rekao je Dragan Trišić iz Udruženja distributera nafte i naftnih derivata.

Iako cijene goriva nikad nisu bile veće, po potrošnji to se ne može primjetiti.

Trišić podsjeća da svi distributeri imaju povećanu prodaju i potrošnju, što je pokazatelj da potrošači imaju iste navike.

- Јednostavno je bila dobra procjena onih koji su iskoristili ovaj momenat da dobiju ekstra profit da se dobar dio zemaljske kugle neće odreći navika - navodi ekonomista Aleksandar Ljuboja.

Krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka, kada su potrebe stanovništva prevazišle količine koje su mogle biti uvezene, uvedeno je pravilo par/nepar. Јedan dan su vozili oni sa parnim registracijskim brojem, drugi dan sa neparnim. Ubuduće, ako cijene budu i dalje enormno povećavane, bez obzira na nestašicu, svaki dan će voziti samo parni, tj. oni koji budu imali para da to isfinansiraju.