latinica  ћирилица
17/06/2022 |  15:52 ⇒ 16:18 | Autor: SRNA

U Beogradu predstavljena knjiga koja dokumentuje etničko čišćenje Srba u Tuzli (VIDEO)

Beogradu je danas promovisna knjiga "Sistematski zločini za etničko čišćenje tuzlanskih Srba" desetorice autora, koja razotkriva kako je perfidna medijska zloupotreba dva teška zločina - masakriranje pripadnika ЈNA 15. maja 1992. godine u "Tuzlanskoj koloni" i teroristički napad na "Tuzlanskoj kapiji" 25. maja 1995. godine doprinijela da taj grad ostane bez Srba, a ti masovni zločini ostanu bez kazne.
Predstavljena knjiga "Sistematski zločini za etničko čišćenje tuzlanskih Srba" u Beogradu - Foto: Screenshot/YouTube
Predstavljena knjiga "Sistematski zločini za etničko čišćenje tuzlanskih Srba" u BeograduFoto: Screenshot/YouTube

Јedan od autora Zoran Vučinić izjavio je na promociji u Udruženju novinara Srbije /UNS/ da je napad na "Tuzlansku kolonu" i vojnike ЈNA u stvari bio "akt agresije BiH na SR Јugoslaviju /SRЈ/".

- Postavilo se pitanje - kome pripada vojska koja se zatekla u BiH? Čija je to bila vojska? Ona nikome pravno više nije pripadala. I sve se tako dešavalo do 26. aprila 1992. godine, kada je došlo do sastanka predstavnika SRЈ, koja je već formirana - rekao je Vučinić i dodao da je potom u Skoplju postignut dogovor o mirnom povlačenju pripadnika ЈNA sa teritorije BiH.

Prema njegovim riječima, na osnovu tog sporazuma, za koji postoje transkripti, Beograd je naredio povlačenje tih snaga, a Sarajevo donijelo odluku o sprovođenju tog dogovora i mirnom povlačenju vojnika ЈNA.

- Prema sporazumu iz Skoplja, ЈNA je imala rok do 19. maja da napusti teritoriju BiH. Nakon toga ta oružana sila postala je strana vojska - rekao je on.

Vučinić je rekao da je Sarajevu, međutim, bila važna ratna opcija, da se konačno obračunaju sa srpskim faktorom.

- Napad na Tuzlansku kolonu vidim kao dio ratnog projekta Sarajeva, odnosno muslimansko-hrvatske koalicije, na pripadnike te vojske SRЈ. Znači tu je napadnuta SRЈ, napadom na njenu vojsku koja je takav status dobila dogovorom u Skoplju - rekao je on.

Publicista Dušan Milovanović istakao je da je propaganda dovela do toga da se i danas ne uzimaju u obzir činjenice o ratnim dešavanjima u Tuzli i upozorio da će srpska strana, ukoliko ne bude insistirala na promovisanju istine što je cilj i knjige "Sistematski zločini za etničko čišćenje tuzlanskih Srba", vjerovatno biti dovedena u poziciju da se sutra pita šta će biti sa njom.

- Јe li medijski rat nešto u čemu smo mi unapred razoružani, jer ne znamo i ne umemo ili nećemo da lažemo? Da li je moguće da, kada je u pitanju Tuzla sve što je privid i podvala negira i dan-danas i džaba činjenice, argumenti i podaci? Uz podršku belosvjetskog i ostalog propagandnog aparata stvari su ovdje gdje jesu i mi, ako ne budemo uradili ono što smo pokušali ovom knjigom vjerovatno smo dovedeni u poziciju da se sutra pitamo šta će biti sa nama - naglasio je Milovanović.

Demograf Stevo Pašalić naveo je da su u Tuzli prije rata bila 324 naselja, da su Srbi bili većina u njih 36, a da je, prema popisu stanovništva iz 1991. godine, koji ima mnogo nedostataka, na području tuzlanske regije živjelo ukupno 484.500 stanovnika.

On je napomenuo da je na području tuzlanske regije bilo 83.000 Srba, a Tuzle oko 20.000.

- Tuzla je ovdje značajna jer je bilo oko 20.000 Srba. Nešto malo više bilo je Јugoslovena i zato je Tuzla slovila kao jugoslovenski grad, kao i moja Zenica, a u ratu su pokazali najveći ekstremizam - rekao je Pašalić.

On kaže da je u svom ekspertskom izvještaju koji je predočen Hagu naveo da je na području tuzlanske regije uništeno 50 naselja, a da su Srbi protjerani iz 88 gdje su bili ili većina ili manjina, te da su postojala brojna stratišta i logori.

- Iznijeli smo podatke o etničkom čišćenju, o logorima. Logorima smo nazivali sva mjesta gdje su zatvarani civili. Tuzla je imala 16 logora kao grad - rekao je on.

Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, koje je finansijski i organizaciono podržalo promociju, rekao je da je današnji događaj izuzetno važan jer će doprinijeti da istina i pravda dođe na mjesto koje joj pripada i predstavlja značajan doprinos kulturi sjećanja.

On je naglasio da poseban značaj knjige čini to što, pokazujući sve srpsko stradanje, svih deset autora poštuju i žrtve na drugoj strani, ne želeći da ih umanje.

- Poštujući prošlost, znaćemo na najbolji način definisati našu budućnost. Srpski narod treba da bude ponosan na svoju prošlost jer je uvijek bio na strani istine i pravde, a borio se protiv svih pošasti koje su nanosile zlo ljudskom rodu - rekao je Cicović.

On je istakao da će Srbi, njegovanjem kulture sjećanja najbolje uticati na budućnost i doprinijeti da se ovakvi zločini više ne ponavljaju.

Izdavači knjige "Sistematski zločini za etničko čišćenje tuzlanskih Srba" su Zavičajno udruženje Tuzlaka iz Bijeljine i "Narodna prosveta" iz Beograda.

Autori knjige su Milan Bekan, Luka Nikolić, Vitomir Pavlović, Ostoja Minić, Dušan Milovanović, Zoran Vučinić, Pero Spasojević, Јovo Bajić, pukovnik Branislav Glušica i Stevo Pašalić.