latinica  ћирилица
17/06/2022 |  17:01 | Autor: RTRS

Ištvanu Turciju nagrada "Otvorena knjiga"

Mađarski pisac Ištvan Turci dobitnik je ovogodišnje međunarodne nagrade "Otvorena knjiga" Udruženja književnika Republike Srpske za ukupno književno djelo.
Ištvan Turci - Foto: Screenshot/YouTube
Ištvan TurciFoto: Screenshot/YouTube

Žiri u sastavu predsjednik Ranko Risojević i članovi Predrag Bjelošević i Berislav Blagojević dodijelili su ovo priznanje Tuciju za ukupno književno djelo.

- Ištvan Turci danas se ubraja među istaknute mađarske i evropske pjesnike. Njegova poezija je u srži života, u vremenu, u čovjeku u tom vremenu, u svim svakodnevnim napredovanjima i posrtanjima. On je "kao krik između dve sekire" (Praznina), ali i istovremeno suština svoje sobe, svog konačišta, odakle, kao sa uzvišenog mjesta gleda svijet, gleda nebesa, sve gleda da bi u sve to unio svoje biće kao biće pjesme ili biće pjesme kao svoje biće. Kao poeta doctus, Turci poznaje svjetsku i mađarsku poeziju iznutra i izvana. Za njega tu nema nepoznatih stvari. Ali ne pjeva ovdje samo znanje, nego prije svega, osjećanje krhkosti našeg svijeta u kojem živimo i koji je naš jedini dom - saopštio je žiri.

Žiri navodi da se mađarska poezija oličena u slavnim imenima od Adija i Petefija Turci svojom biografijom govori da je svjetski pjesnik i da stvara svjetsku književnost.

- Kao svi značajni pjesnici Turci nas uvlači u svoje tkanje, strpljivo, po-lako, nagrađujući čitaočevu strpljivost otvaranjem unutrašnjeg svijeta pjesme. Kao i život tu se ne bira samo ono što je dobro, ili što je loše u dvadeset i četiri časa, koliko pratimo pjesnički subjekt, stao je život u cjelini. Upravo taj unutrašnji svijet koji se najavljuje često sasvim običnim, banalnim svakodnevnim ritualima pokazuje svoje bogatstvo. Tu su krešenda ipak povezana sa ljubavlju kao najsnažnijim životnim motivom. Dvadeset i četiri sata "Praznine", izvanredne elegične poeme potvrđuje da nagrada koja je dodijeljena njenom autoru, Ištvanu  Turciju, dolazi u prave ruke. Činjenica da je on već svjetski poznat i nagrađivan pjesnik samo nas više uvjerava da nagrada ide u prave ruke - dodaje žiri.

Nagrada će biti uručena u okviru programa 7. međunarodnih književnih susreta - Banjaluka 2022, koji će biti održani od 16. do 18. septembra.