latinica  ћирилица
17/06/2022 |  22:41 | Autor: SRNA

Momčilo Koprivica - pobjednik festivala "Kriva Drina"

Aforističar Momčilo Koprivica iz Bijeljine pobjednik je 5. Međunarodnog festivala humora i satire "Kriva Drina", koji je završen večeras u Zvorniku.
Festival "Kriva Drina" - Foto: SRNA
Festival "Kriva Drina"Foto: SRNA

Koprivica je dobitnik nagrade i publike i kolega aforističara na ovom festivalu koji je okupio učesnike iz Srbije, Crne Gore, Federacije BiH i Republike Srpske.

Selektor i domaćin Festivala Stanislav Tomić izrazio je zadovoljstvo što je manifestacija okupila deset aforističara iz regiona, kao i posjetom publike.

- Prezadovljan sam kako se u svom petogodišnjem trajanju razvijao Festival. Prije desetak godina, kada su satirični karavani dolazili u Zvornik gotovo da nije bilo publike. Za pet godina smo uspjeli da privučemo posjetioce, pa se iz godine u godinu pokazuje da Zvornik ima publiku koja može aplauzima da isprati jedna ovakav događaj - rekao je Tomić.

On kaže da je za aforističare važno da imaju britak um i da budu dosjetljivi da ukažu na neke devijantne pojave u društvu i navedu na razmišljanje.

Ističući da su aforizmi najkraći i najefektniji žanr izražavanja, Tomić je rekao da to donosi i određenu težinu.

Prema njegovima riječima, u svim ostalim žanrovima postoji mogućnost da se promaši, ali aforističar ima jednu ili dvije rečenice da pogodi i da odmah zna koliko je blizu centra.

On je naveo nekoliko svojih aforizama: "Između mene i šefa vlada solidarnost, kad on mene nije prijavio, neću ni ja njega", "Fotografije se prave radi uspomena, zato naši ljudi sve češće slikaju šta jedu", "Srednjovjekovni vladari su ostavljali zadužbine, ovi naši zaduženja".

Beograđanka Nada Karadžić je rekla da joj je ovo drugo gostovanje na Festivalu humora i satire i da je zadovoljna prijemom publike.

Ona kaže da je objavila dvije zbirke aforizama, te po jednu poezije i kratkih duhovitih priča.

Ona je izdvojila nekoliko aforizama: "Obećavao mi je brda i doline, nisam znala da ću da ih peglam", "Lepe žene prolaze kroz glad" i "Da mi je danas devizni deda, pa da ga Bog vidi!".

Zvorničanin aforističar Milan Pantić istakao je da Festival ove godine obilježava petogodišnji jubilej i da mu je pripala čast da na ovoj petoj smotri aforizama predstavlja Zvornik.

On je naglasio da se u njegovim aforizmima mogu naći političara različitog ranga, u kojima je teško otkriti da li se radi onim iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Hrvatske ili Crne Gore.

"Pišem aforizme pokušavajući da popravim društvo, ali ne da nekome nanesem štetu, nego da se u njima prepozna", rekao je Pantić i dodao da njeovi aforizmi nastoje da pomalo koriguju stanje stvari.

Pantićevi aforizmi: "Nabavo sam tamne naočare, pa sad svakog mogu u oči da pogledam", "Grad je pokriven kamerama, ali se na snimcima ne vidi da nema kanalizacije".

Festival je otvoren 15. juna izložbom karikatura Gorana Ćeličanina, nakon koje je izvedena monodrama "E, moj Todore" /dnevnik jednog seljaka/ po knjizi Bojana Ljubenovića "Srbijo, Bog ti pomogo", u adaptaciji glumca Јanka Radišića.

Drugog dana festivala predstavljena je knjiga "Selo se veseli" autora Dragiše Božića, te prikazan film "Korona, sumnjivo lice".

Organizator fastivala je Narodna biblioteka i muzejska zbirka, a pokrovitelj grad Zvornik.