latinica  ћирилица
18/06/2022 |  08:37 ⇒ 10:25 | Autor: SRNA

Bijeljina: Premijera predstave "Iluzije"

Gradsko pozorište Semberija večeras će u Bijeljini premijerno odigrati predstavu "Iluzije" koju je po tekstu Ivana Viripajeva režirala Tijana Vasić.
Gradsko pozorište "Semberija" Bijeljina (foto: facebook.com/gpsemberija) -
Gradsko pozorište "Semberija" Bijeljina (foto: facebook.com/gpsemberija)

Predstava je nastala po dramskom djelu koje govori o ljubavi, a Viripajev je jedan od najigranijih savremenih ruskih dramskih pisaca, nerijetko nazivan i savremenim Čehovom, navode iz bijeljinskog pozorišta.

Dramski komad govori o dva para koji su u braku proživjela više od pola vijeka i sada u dubokoj starosti, pred licem smrti, ponovo sebi postavljaju pitanja - šta je to ljubav, da li su je spoznali, koga su voljeli i kakve su živote proživjeli.

Ovaj dramski tekst može da se razumije i kao posveta pozorištu jer žene i muškarci se igraju ne samo ljubavnim, nego i pozorišnim iluzijama, ističu iz Gradskog pozorišta.

U saopštenju se navodi da se time predstava Vasićeve, mlade, a izuzetno uspješne rediteljke, odlično uklapa u koncept ove kuće koja nastoji da u repertoar utka i razmatranje fenomena pozorišta iz različitih poetičkih aspekata, ali i predstavlja korak dalje u borbi za dokazivanje da pozorište nije i ne smije da bude mjesto jeftine zabave, ma gdje se nalazilo.

U predstavi igraju Ivan Petrović, Mihailo Maksimović, Vanja Krtolina i Marija Novaković.

Scenografiju i kostime potpisuje Mina Miladinović, a kompozitor je Ana Krstajić.