latinica  ћирилица
18/06/2022 |  10:00 ⇒ 10:18 | Autor: RTRS

Rusko istorijsko društvo nastavlja tradiciju formiranja sveruske istorijske kulture

U ponedjeljak, 20. juna, biće održana Generalna skupština Ruskog istorijskog društva (RIO), koja se poklapa sa 10. godišnjicom njegovog ponovnog osnivanja.
Rusko istorijsko društvo (foto: rg.ru / Press-služba RIO) -
Rusko istorijsko društvo (foto: rg.ru / Press-služba RIO)

Na događaju će se razgovarati o aktivnostima RIO u vezi sa velikim jubilejima, od kojih je glavna 100. godišnjica završetka građanskog rata i stvaranja Sovjetskog Saveza, kao i rešavanje aktuelnih organizacionih pitanja, piše Ruska Gazeta.

U međuvremenu, RIO nastavlja da daje prioritet nastavi istorije u školama.

- Za sve nas je očigledno da se upravo u školi postavljaju temelji istorijske pismenosti, usađuje interesovanje za proučavanje prošlosti naše velike Otadžbine, kao i važne osobine kao što su patriotizam, građanstvo i osjećaj za otadžbinu - izjavio je Sergej Nariškin, predsejdnik Ruskog istorijskog društva.

Takođe treba napomenuti da je jedna od panel diskusija Sanktpeterburškog međunarodnog ekonomskog foruma bila pod nazivom "Od ekonomije znanja do ekonomije talenata: nove mogućnosti".

Tokom nje je govorio i predsjednik Upravnog odbora RIO Konstantin Mogilevski.

- Rusija je zemlja talenata. I Petar Veliki i Mihail Lomonosov, pronalazač radija Popov, istoričar Ključevski, maršal Žukov, ne možete sve pobrojati - naglasio je on.

- U svim oblastima kojih se možemo sjetiti, pronađite talente koji su promijenili istoriju Rusije, poboljšali život ljudi, pokrenuli ekonomiju napred - dodao je on.

 Prema njegovim rečima, u našoj istoriji talenti su se probijali, jer takvog sistema nije bilo.

- Danas stvaramo uslove za formiranje novog kvaliteta privrede kroz posebno identifikovane i napredne talente - objasnio je Mogilevski.

Rusko istorijsko društvo ponovo je stvoreno u tradicijama predrevolucionarnog Carskog ruskog istorijskog društva 20. juna 2012. godine.

Njegovi osnivači bili su 27 vodećih ruskih institucija obrazovanja, nauke i kulture, uključujući Rusku akademiju nauka, Moskovski državni univerzitet po imenu M.V. Lomonosov, Sankt Peterburški državni univerzitet, MGIMO, Državni istorijski muzej, Državna Tretjakovska galerija, Ermitaž, Ruska državna biblioteka i mnogi drugi.

Do danas su ogranci RIO-a već osnovani u više od 50 regiona zemlje.

Prema Povelji, cilj RIO je da objedini napore društva, države, naučnika i ljubitelja istorije za formiranje sveruske istorijske kulture zasnovane na objektivnom proučavanju, pokrivanju i popularizaciji nacionalne i svetske istorije i očuvanju nacionalno pamćenje.