latinica  ћирилица
18/06/2022 |  10:18 ⇒ 10:18 | Autor: SRNA

Merkelova posrednik u pregovrima?

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da postoji mogućnost da bude posrednik u rješavanju konflikta između Rusije i Ukrajine.
Angela Merkel (Foto: Screnshot/ardmediathek.de) -
Angela Merkel (Foto: Screnshot/ardmediathek.de)

Ona nije isključila mogućnost da bude posrednik, ali ne sada, već u kasnijoj fazi, dodavši da od nje "nije ni traženo da se umiješa".

Njemačka političarka je istakla da sukob u Ukrajini predstavlja "prekretnicu u evropskoj istoriji" i da se ruski predsjednik Vladimir Putin mora shvatiti ozbiljno.

Ocijenila je da su njene odluke dok je bila na funkciji kancelara i njen odlazak sa tog položaja možda imali uticaj na Putina da donese odluku o pokretanju specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Merkelova je u intervjuu za njemačku medijsku mrežu RND navela da je prošle godine pokušala da razgovara sa Putinom o evropskom bezbjednosnom poretku, ali da ruski lider nije bio zainteresovan.

- Sa jedne strane, Putin nije više bio spreman za novi samit u stilu Normandijske četvorke, a sa druge strane nisam uspjela da uz ovaj, pokrenem dodatni rusko-evropski format za diskusiju o poretku evropske bezbjednosti - rekla je Merkelova misleći pritom na sastanke Njemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine koji su rezultirali sporazumima iz Minske 2014. i 2015. godine.

Ona je ponovila da stoji iza svoje odluke da blokira zahtjev Ukrajine za ulazak u NATO 2008. godine, jer bi sličan postupak izazvao sukob sa Rusijom.