latinica  ћирилица
18/06/2022 |  10:51 | Autor: SRNA

Deđanski: Putin pokazao koliko cijeni principjelan stav Srpske i Dodika

Za srpski narod i Republiku Srpsku ohrabrujuće je saopštenje iz Kremlja nakon sastanka predsjednika Rusije Vladimira Putina i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i dokaz je u kojoj mjeri ruski lider cijeni principjelan stav Republike Srpske i Dodika o neuvođenju sankcija Rusiji, rekao je politički analitičar Stevica Deđanski.
Stevica Deđanski - Foto: RTRS
Stevica DeđanskiFoto: RTRS

- Vrlo je zahvalan što vidi da se u ovim teškim vremenima kada su realno svi protiv nas, i Srbija i Republika Srpska drže principa koji je zasnovan na međunarodnom pravu - rekao je Deđanski za Srnu.

On je naglasio da srpski narod treba da bude ponosan što u ovim turbulentnim vremenima ima rukovodstva koja umiju da se ponašaju onako kako treba u međunarodnim odnosima i u krajnjem slučaju prema prijateljima.

- Nekoliko stvari su bitne Srbiji i Republici Srpskoj. Rusija nam na političkom nivou brani Kosovo i Metohiju i čuva Republiku Srpsku. To nikada ne smijemo da zaboravimo. To su nacionalni interesi, ali ako govorimo o ekonomskom ravoju, on se dešava jer imamo stabilnu vlast i dobru cijenu energenata - rekao je Deđanski.

On je naglasio da najava narednog susreta Dodika i Putina za septembar maltene predstavlja direktnu podršku srpskom narodu i samom Dodiku pred izbore u oktobru, zahvaljujući tome što on vodi vrlo principjelnu politiku braneći međunarodno pravo i izvorni Dejton.

- Njega /Dodika/ napadaju za skroz drugu situaciju, a samo Republika Srpska i Milorad Dodik brane Dejton. Svi su na drugoj strani i lider SDA Bakir Izetbegović i opozicija u Srpskoj, što je sramotno - istakao je Deđanski.

On je istakao da Rusija Srbiji, a prema obećanjima iz Sant Peterburga Republici Srpskoj, obezbjeđuje cijenu gasa koja je i do osam puta niža neko na svjetskom tržištu što je jak adut za privredu.

- Sve te strane kompanije ne dolaze što nas posebno vole, već se biznis mjeri interesima, a interesi su da u ovim krajevima imaju infrastukturu, stabilnu vlast, jeftine energente i radnu snagu koja je obučena, a jeftinija nego u njihovim zemljama - naveo je Deđanski.

Ruski predsjednik Putin izjavio je tokom sastanka sa Dodikom da cijeni principijelan stav Republike Srpske o neuvođenju sankcija Rusiji i potvrdio da će saradnja biti razvijana, saopšteno je iz Kremlja.

Dodik je izjavio da je razgovor sa Putinom bio pun razumijevanja i otvorenosti i da je potvrđeno opredjeljenje da se zajedno gradi gasovod i dvije gasne elektrane.

Srpski član Predsjedništva BiH je najavio da će ponovo u septembru doći u Rusiju, kada će biti prilika da nastavi razgovor sa ruskim predsjednikom Putinom.