latinica  ћирилица
18/06/2022 |  12:28 ⇒ 14:10 | Autor: SRNA

Anđelković: Moskva visoko cijeni čestit i otvoren stav Srpske i Dodika

Nijedna zemlja u Evropi nema toliko čist, čestit i otvoren stav prema Rusiji kao Republika Srpska i to je Moskva prepoznala i veoma cijeni što se vidi po prijemu na koji je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik naišao u Sankt Peterburgu, ocijenio je politički analitičar Dragomir Anđelković.
Dragomir Anđelković (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Dragomir Anđelković (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

- Dodik je od ruskih faktora primljen i ispoštovan kao da je predsjednik značajne zemlje, a ne predstavnik relativno male BiH, odnosno Republike Srpske kao entiteta unutar BiH. To govori o velikom prijateljskom odnosu Rusa prema Dodiku i Republici Srpskoj i srpskom narodu, s druge strane i njihovom uvažavanju principjelene pozicije Republike Srpske - rekao je Anđelković Srni.

On je naglasio da čak i Srbija balansira na način da je povukla neke poteze koji se Rusiji ne dopadaju, a da je sa druge strane Republika Srpska sve što je učinila, učinila krajnje principijelno i otvoreno, što u Moskvi veoma cijene.

- Oni razumiju položaj u kome se mi nalazimo, ali razumeju i to da Dodik svojom hrabrošću, uprkos tom teškom položaju povlači poteze koje niko drugi nije povukao - dodao je Anđelković.

Prema njegovim riječima, to rezultira maksimalno prijateljskim odnosom Moskve, još većim nego što je bio ranije i pozivom ruskog predsjednika Vladimira Putina Dodiku da se sastanu u septembru kako bi se razgovaralo o ozbiljnim projektima.

- To rezultira spremnošću Rusije da apsolutno podrži Republiku Srpsku na svakom nivou, od Savjeta bezbjednosti do bilo kog drugog međunarodnog faktora, a ne treba zaboraviti da je Rusija supersila koju niko nije uspio da izoluje od svijeta - rekao je Anđelković.

On je naglasio da je to, konačno, rezultiralo i fantastičnom cijenom gasa, odnosno zadržavanjem one pređašnje.

- Mi Srbi smo pod velikim pritiskom Zapada i jedino uz takvu saradnju sa Rusijom možemo da se održimo. Uistinu, ovo što sad radi Dodik jeste i vrhunac patriotskog odnosa prema srpskim interesima i nesumnjivo velika državnička hrabrost - zaključio je Anđelković.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je tokom sastanka sa Dodikom da cijeni principijelan stav Republike Srpske o neuvođenju sankcija Rusiji i potvrdio da će saradnja biti razvijana, saopšteno je iz Kremlja.

Dodik je izjavio da je razgovor sa Putinom bio pun razumijevanja i otvorenosti i da je potvrđeno opredjeljenje da se zajedno gradi gasovod i dvije gasne elektrane.

Srpski član Predsjedništva BiH je najavio da će ponovo u septembru doći u Rusiju, kada će biti prilika da nastavi razgovor sa ruskim predsjednikom.