latinica  ћирилица
18/06/2022 |  12:58 ⇒ 12:58 | Autor: SRNA

Terzić: Sastanak Dodika i Putina - dokaz da Srpska ima podršku Rusije

Sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu dokaz je da Republika Srpska ima podršku Moskve i ruskog lidera, ocijenio je danas bivši ambasador Srbije u Ruskoj Federaciji Slavenko Terzić.
Slavenko Terzić  (Foto:mfa.gov.rs) -
Slavenko Terzić (Foto:mfa.gov.rs)

Terzić je rekao Srni da je ovaj sastanak od velikog značaja i za Dodika i za Republiku Srpsku.

On je naglasio da, bez obzira na sve ono što se danas dešava u Evropi, naročito u odnosu prema Rusiji, ne treba gubiti iz vida da Rusija ostaje velika sila.

- Ne treba gubiti iz vida da će glas Rusije uvijek biti važan u međunarodnim odnosima - poručio je Terzić.

On je naveo da o tome da Rusija poklanja veliku pažnju dešavanjima u BiH i Republici Srpskoj svjedoče i izjave ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova i vrlo živa aktivnost ruskog ambasadora u Sarajevu Igora Kalabuhova, koga smatra vrlo sposobnim i obavještenim ruskim diplomatom.

Ruski predsjednik Putin izjavio je tokom sastanka sa Dodikom da cijeni principijelan stav Republike Srpske o neuvođenju sankcija Rusiji i potvrdio da će saradnja biti razvijana, saopšteno je ranije iz Kremlja.

Dodik je izjavio da je razgovor sa Putinom bio pun razumijevanja i otvorenosti i da je potvrđeno opredjeljenje da se zajedno gradi gasovod i dvije gasne elektrane.

Srpski član Predsjedništva BiH je najavio da će ponovo u septembru doći u Rusiju, kada će biti prilika da nastavi razgovor sa ruskim predsjednikom.