latinica  ћирилица
18/06/2022 |  16:36 ⇒ 16:36 | Autor: SRNA

Kecmanović: EU nikad nije imala manje kapaciteta da primi BiH

Politikolog Nenad Kecmanović izjavio je da EU nikada nije imala manje kapaciteta da primi BiH i da je i pitanje šta bi to BiH sada imala da podijeli sa Unijom.
Nenad Kecmanović - Foto: SRNA
Nenad KecmanovićFoto: SRNA

- Ali, kao što bi BiH njima bila samo belaj više, tako se postavlja pitanje koliko je EU ovakva kakva je privlačna. Šta mi sad treba sa njima tamo da delimo, da li preskakanje obroka ili hladne radijatore? - upitao je Kecmanović.

On je ocijenio da se srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik ponio diplomatično na nedavnom sastanku u Briselu lidera političkih stranaka iz BiH sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom i visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom.

- Pohvalio je organizatore Mišela i Borelja i rekao da ništa nije potpisano. Zaključci /sa sastanka/ su neobavezujući i uopšteno formulisani tako da može da ih tumači kako ko hoće - rekao je Kecmanović za "Sputnjik".

Ako ima ikakvog efekta tog sastanka, kaže Kecmanović, onda je to da je on motivišući za aktere u BiH da izađu na izbore na jesen, a za EU samomotivišući da prikaže neku iluziju da njene institucije igraju važnu ulogu i da se događa nešto pozitivno.

Kecmanović smatra da je opadanje američke moći uslovilo da i male zemlje dižu gavu.

- Јavljaju se pukotine širom sveta i taj spor i dug proces dobija vremenom na ubrzanju. Sad i Srbi sa obe strane Drine mogu da im kažu da neće pristati na prevare koje izgledaju detinjaste i smešne - rekao je Kecmanović.

Istoričar Čedomir Antić ocijenio je da su Srbi, kada je riječ o evropskim institucijama u specifičnoj poziciji jer bi, ako bi prekinuli odnosa sa njima, to bio dobar izgovor za još veće pritiske na njih.

- Stalno se govori o tome da oni nama ispostavljaju zahtjeve. Naravno, vrijeme je radikalno i oni moraju da pokažu svojoj javnosti da su spremni da lupe šakom o sto. Dobro je, međutim, što su Srbija i Srpska ipak uspjeli da izbjegnu te strašne strijele koje ka njima idu, ali i što smo izašli iz faze mimikrije, čime su nas bukvalno natjerali da vodimo ispravnu politiku - rekao je Antić.

On smatra da ponašanje Evrope i poruke koje ona šalje, ne samo prema BiH već i šire, podsjećaju na "dječje priče".

Antić je rekao da bi EU željela da bez sredstava postigne maksimum cilja, a pošto opstaje slika Balkana kao jedinog mjesta gdje je američki i evropski imperijalizam nešto uspio, nadaju se da će upravo tu gdje su počeli svoj zločinački put prije 32 godine da dožive neku renesansu.

On je ukazao da Zapad smatra da je normalno da u BiH budu izabrani nelegitimni predstavnici, a sve sa krajnjim ciljem da se ukine Dejtonski sporazum.

Antić dodaje da Zapadni predstavnici su pritom u BiH prisutni kao "četvrti narod".

- Napravili su administraciju koja košta stotine miliona dolara, gdje izvoze razne ljude koji bi u normalnim zemljama ili bili istjerani iz politike, ili lišeni slobode, a dozvoljena je i korupcija ako slušate šta vam se kaže iz Vašingtona ili Londona - zaključio je Antić.