latinica  ћирилица
18/06/2022 |  16:57 ⇒ 19/06/2022 | 07:30 | Autor: RTRS

Dodik: Rusija ne napušta svoje prijatelje; U septembru novi sastanak sa Putinom (VIDEO)

Rusija ne napušta svoje prijatelje i u to sam se ponovo uvjerio nakon razgovora s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu, rekao je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.- Svi naši projekti koji su ranije dogovoreni se nastavljaju, a cijene gasa ostaju iste do kraja godine, od čega će najviše koristi imati ljudi u Srpskoj i u FBiH - još jednom je potvrio Dodik i istakao da Rusija ostaje bitan faktor odlučivanja u Savjetu bezbjednosti UN-a.
Milorad Dodik i Vladimir Putin (Foto: forumspb2022.tassphoto.com) -
Milorad Dodik i Vladimir Putin (Foto: forumspb2022.tassphoto.com)

Rusija dobro razumije pritiske sa kojima se borimo i visoko cijeni to što nismo na strani sankcija protiv nje, rekao je Milorad Dodik nakon sastanka sa Vladimirom Putinom. Iako te sankcije ni najmanje ne bi pogodile jednu tako snažnu državu kao što je Ruska Federacija, u pitanju je, kaže Dodik, princip.

- Princip je veoma bitan. Rekao sam da neki u BiH koji žele da uvode sankcije, ne vode računa o tome da je Rusija garant Dejtonskog sporazuma i da u tom pogledu potpuno je besmisleno razgovarati o tome da bilo ko garantu tvog postojanja uvodi neku vrstu sankcija - ističe Dodik.

O sastanku Dodika i Putina izvijestio je i Kremlj na svojoj zvaničnoj veb stranici, na kojoj se navodi da Rusija cijeni to što se Srpska odupire pritiscima da se Moskvi uvedu sankcije. Isto je rekao i sam Putin koji je na početku sastanka pozdravio Dodika i rekao da su razvili dobre odnose još otkada je bio predsjednik Republike Srpske. Putin je Dodiku prenio da Ruska Federacija visoko cijeni poziciju Republike Srpske koja se protivi uvođenju sankcija Rusiji.

- Nažalost, u sadašnjim uslovima imamo određene poteškoće u vezi sa sankcijama, ali dobro znamo vaš stav, veoma ga cijenimo. I pored svih poteškoća, odnosi se nastavljaju i razvijaće se, pogotovo sa onima koji žele da održe ove odnose. I koliko ja znam, Vi ste jedna od tih osoba -rekao je Putin.

Prije svega, nastaviće se ekonomski odnosi, potvrdio je Dodik i zahvalio se Putinu što će Rusija do Nove godine nastaviti da Srpskoj isporučuje gas po mnogo nižim cijenama od onih u Zapadnoj Evropi. Dodik je potvrdio da će se nastaviti sa realizacijom gradnje gasovoda, kao i dvije gasne elektrane.

- Potvrđeno je opredjeljenje da se zajedno gradi gasovod, a na bazi toga i dvije elektrane, jedna u okolini Prijedora, druga kod Banjaluke - naglasio je Dodik.

Dodik je Putina upozano i o toku izgradnje rusko-srpskog hrama u Banjaluci, a bilo je riječi i o medicinskoj saradnji između Rusije i Srpske.

- Putin me je pozvao da negdje u septembru opet dođem, da vidimo kako projekti napreduju, kako se završavaju, tako da će to biti prilika da nastavimo ovaj razgovor koji je bio pun razumijevanja i otvorenosti - objasnio je srpski član Predsjedništva.

Dodik je, kako je rekao, Putina obavijestio da se pojedinim zvaničnicima iz Srpske uvode sankcije Zapada, između ostalih i njemu. Sve to je dio pritisaka, kaže Dodik, da se Srpska svrsta na stranu onih koji uvode sankcije Rusiji.