latinica  ћирилица
18/06/2022 |  17:13 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Služen parastos za 99 pripadnika Kasindolskog bataljona (VIDEO)

Služenjem parastosa i polaganjem cvijeća na Spomen-obilježju u Kasindolu u Istočnoj Ilidži, odata je pošta za 99 poginulih boraca Kasindolskog bataljona Vojske Republike Srpske.
Dani Kaindolskog bataljona - Foto: SRNA
Dani Kaindolskog bataljonaFoto: SRNA

Od Kijeva do Olova branili su borci Kasindolskog bataljona srpska ognjišta. Najviše ih je stradalo upravo na području Kijeva, gdje se obilježava manifestacija "Dani Kasindolskog bataljona".

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije "Ilidžanski borac" Slobodan Maunaga naveo je da su na Spomen-obilježju u Kasindolu upisana imena 99 boraca, koji su svoje živote dali za Republiku Srpsku.

- Mi sve ove godine istrajavamo u namjeri da očuvamo sjećanje i odamo počast našim poginulim saborcima, koji su se hrabro borili na ratištima - rekao je Maunaga.

On je podsjetio da je i ove godine u okviru tradicionalne manifestacije "Dani Kasindolskog bataljona" organizovan pohod na lokalitet Klanac "Putevima kasindolskih boraca", kao i niz sportskih i kulturnih manifestacija, a poseban akcenat je stavljen na 30 godina Republike Srpske.

U Kijevu je juna 1993. stradao i komandant Kasindolskog bataljona Boško Vujadin.

Njegova supruga, Dušanka Vujadin, podsjetila je da je njen suprug poginuo zajedno sa svojim kumom Borom Erićem na lokalitetu Kijeva.

Ona je istakla da je ovo veliki dan posvećen odavanju počasti borcima Kasindolskog bataljona.

- Potresno je, ali smo i ponosni na njih. Mnogo je bitno njegovati kulturu sjećanja na naše stradale, za one koji dadoše svoje kosti i svoju krv za ovu zemlju po kojoj mi sad hodimo slobodno - istakla je Vujadin.

Zbog poginulih Kasindolskog bataljona, zbog ukupno 23.000 boraca koji su dali živote, Republika Srpska mora biti na prvom mjestu.

- Ovi časni borci koji su poginuli za Republiku Srpsku treba i moraju da budu zakletva svima nama da stvaramo, čuvamo i sačuvamo Republiku Srpsku, bez upotrebe oružja, nego na osnovu vlastite pameti i resursa kojima raspolažemo - istakao je izaslanik srpskog člana Predsjedništva Boško Tomić.

I stoga je potrebno jedinstvo u čuvanju Republike Srpske, jer samo sa Srpskom imamo mogućnosti i šansu da opstanemo na ovim prostorima, poručeno je iz Kasindola gdje su polaganjem cvijeća poštu junacima odale porodice poginulih, predstavnici boračkih udruženja, MUP-a, izaslanik srpskog člana Predsjedništva, te delegacije opštinske i gradske vlasti.