latinica  ћирилица
18/06/2022 |  17:52 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Višegrad: SNSD uložio prigovor Komisiji za sprovođenje postupka opoziva načelnika opštine (VIDEO)

Opštinski odbor SNSD Višegrad uložio je prigovor Komisiji za sprovođenje postupka opoziva načelnika opštine.
Glasanje - Foto: RTRS
GlasanjeFoto: RTRS

Sumnjaju u regularnost sprovođenja glasanja poštom. Kažu da je uz glasački listić za glasanje putem pošte trebalo da bude priložena i fotokopija identifikacionog dokumenta i prateći list sa opštim podacima.

Tu je, kažu, neophodno da stoji potpis glasača identičan kao na dokumentu što, navode, nije bio slučaj.

U višegradskom SNSD-u i koaliciji okupljenoj oko ove stranke izražavaju sumnju na moguće neregularnosti ovim vidom glasanja. 831 glasač je prijavljen da glasa putem pošte na osnovu spiska iz 2020. godine

- I ranije smo izražavali sumnju u neregularnost glasanja poštom, ali sada kada su ti listići stigli do ljudi koji glasaju iz Srbije i svih drugih dijelova gdje su prijavljeni, potvrdilo se da na pratećem papiru na kome se nalaze opšti podaci ne postoji mjesto potpisa glasača - pojasnio je SNSD-ov Darko Andrić.

- S obzirom na to da je skupštinska većina koja je i pokrenula opoziv imenovala ovu izbornu komisiju, kod nas se stvara osnovana sumnja da su mnoge stvari i propusti koji su napravljeni - napravljeni namjerno, a sve u cilju da bi se izborni rezultat, tj. rezultat referenduma, mogao prilagoditi situaciji - kaže Mladenko Tasić (NPS).

Sumnju u regularnost glasanja putem pošte ima i aktuelni načelnik Mladen Đurević.-

- Ulažemo prigovor da bismo dali do znanja da smatramo da takav način slanja materijala za glasanje putem pošte nije u skladu sa zakonom. Imamo oko 200 pristiglih koverata, a čak i 200 koverata koje nisu glasači primili, tako da su te koverte vraćene u opštinu - pojasnio je Đurević.

U komisiji za postupak sprovođenja opoziva načelnika opštine odbacili su prigovor kao neosnovan i istakli da je sve rađeno u skladu Pravilnikom o sprovođenju postupka opoziva načelnika.

- Komisija za sprovođenje postupka opoziva načelnika opštine Višegrad se upoznala sa prigovorom SNSD-a i odlučili smo da taj prigovor odbacimo, a sve iz razloga što ne postoje uslovi za vođenje upravnog postupka po tom pitanju - navela je Snežana Nešković, predsjednica Komisije za sprovođenje postupka opoziva načelnika opštine Višegrad.

U četvrtak, 23. juna, biće poznato da li je opozvan aktuelni načelnik.