latinica  ћирилица
18/06/2022 |  19:14 ⇒ 19/06/2022 | 07:31 | Autor: RTRS

Moskva cijeni stav Dodika i Srpske; Pritisci sa Zapada ne utiču na uvođenje sankcija (VIDEO)

Sastanci srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa najvišim zvaničnicima Ruske Federacije i predstavnicima velikih komapnija u Rusiji značajni su u vrijeme složene političke, ali i ekonomske situacije, smatraju politički analitičari.
Milorad Dodik i Vladimir Putin (Foto: forumspb2022.tassphoto.com) -
Milorad Dodik i Vladimir Putin (Foto: forumspb2022.tassphoto.com)

Kažu - zvanična Moskva cijeni krajnje principijelan i otvoren stav Dodika i Republike Srpske, bez obzira na različite pritiske koji dolaze od Zapada.

Najviše ocjene sastanaka srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa zvaničnicima Ruske Federacije dolaze i iz Moskve. Novinar Aleksandar Borisov kaže da su ruski mediji ovome dali značajnu pažnju. Ovim su, smatra odnosi Republike Srpske, ali i BiH sa Rusijom dignuti na viši nivo u različitim oblastima.

- Cilj je da se prijateljski odnosi između naših bratskih naroda transformišu u što jaču ekonomsku, naučnu i kulturnu saradnju. A Dodik se sreo ne samo sa Putinom i Lavrovom. Imao je i sastanak sa predsjednicom Savjeta Ruske Federacije - rekao je Borisov.

Borisov kaže da su sastanci potvrdili zašto Moskva, između ostalog cijeni Republiku Srpsku.

Putin, Lavrov i Dodik razmatrali su bilateralna pitanja, ali i ona sa svjetske scene. Tu mogu da kažem koliko Moskva cijeni principjelan stav Republike Srpske i Dodika o neuvođenju sankcija Rusiji - dodao je Borisov.

Ovakvi susreti u vrijeme složene situacije u svijetu nisu beznačajni. Definitivno na sceni je stvaranje novog svjetskog poretka, kaže profesor banjalučkog Fakulteta političkih nauka Željko Budimir.

- To će biti mučan i težak posao za nas male. Ono što ohrabruje, jeste da Rusija kaže da je potrebno poštovati principe načela međunarodnog prava u uslovima hegemonije i haosa u međunarodnom poretku. Male države i mali narodi teško mogu da ostanu neoštećeni - izjavio je Budimir.

I politički analitičari u Srbiji smatraju da je sastancima Dodika sa Putinom i Lavrovom, te predstavnicima značajnih ruskih kompanija dokazan prijateljski odnos Rusije prema Republici Srpskoj, ali i to da je srpski član Predsjedništva u ovom trenutku spreman da razgovara i sa zvaničnim Briselom i Moskvom.

- Dodik nesumnjivo shvata da je naš položaj takav da moramo da imamo komunikaciju i sa onima koji nam ne misle dobro, zato nastoji bez obzira na sve strijele koje su prema njemu upućene da zadrži dobre odnose sa Briselom. S druge strane skoro da nema političara na zapadnom dijelu svijeta ko smije na ovaj način da nastupi prema Moskvi, štiteći interese svoje zemlje - saopštio je Dragomir Anđelković, politički analitičar.

- BiH cijela funkcioniše na jednom kompromisu velikih sila još od 90. godina i bez bilo kojeg ugaonom kamena ili potpornog stuba te održivosti BiH plašim se da bi uslijedila kriza nesagledivih razmjera - dodao je Vladimir Dobrosavljević, politički analitičar.

Opozicija svoj stav o sastancima Dodika sada i u Sankt Peterburgu gradi iz konteksta izvučene izjave ruskog predsjednika o navodnim sankcijama BiH Rusiji. Postavlja se pitanje kaže savjetnik srpskog člana Predsjedništva Radovan Kovačević, odakle Mirku Šaroviću i Branislavu Borenoviću pravo da komentarišu bilo šta o sankcijama Rusiji, s obzirom na to da su njih dvojica, kaže, kao i njihove stranačke kolege i poslanici, pobjegli iz Narodne skupštine kada se glasalo da je Republika Srpska protiv uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji i to baš na prijedlog Milorada Dodika.

- Bez obzira na očajnički pokušaj političkog Sarajeva i njihovih pulena Šarovića i Borenovića, Putin nije ništa novo rekao Dodiku u vezi sa sankcijama Ruskoj Federaciji, jer se već odavno zna da su se pojedini bošnjački ambasadori, bez odluke institucija BiH, pokušali pridružiti određenim izjavama o sankcijama Rusiji - izjavio je Kovačević.

Namjerno zaobilaženje istine ili opšte neznanje opozicionih partija, pitaju iz SNSD-a.

- Bilo bi interesantno vidjeti ko bi na tom nivou primio člana Predsjedništva neke države, pričamo o gospodinu Putinu i Lavrovu, a i predsjedniku njihove najveće kompanije da mu je uvela sankcije, tako da to pokazuje jedan besmisao njihove politike - rekla je Snježana Novaković Bursać.

I nije samo posjeta Sankt Peterburgu pokazala spremnost srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodik za zaštitu interesa srpskog naroda, kaže Novaković Bursać. To su pokazali i sastanci u Briselu i Istanbulu.