latinica  ћирилица
19/06/2022 |  07:44 ⇒ 08:25 | Autor: RTRS

Stojaković: Srbija, Srpska i cijeli region imaće dovoljno hrane i struje u narednom periodu (VIDEO)

Hrane, struje i energenata biće dovoljno i u Srbiji i u Republici Srpskoj u narednom periodu, s obzirom na situaciju u Ukrajini, izjavio je urednik ekonomske redakcije "Večernjih novosti" Dušan Stojaković.
Dušan Stojaković - Foto: RTRS
Dušan StojakovićFoto: RTRS

Stojaković je, gostujući u našem Јutarnjem programu, istakao da dodatni optimizam stvara i činjenica da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u Rusiji dogovorio da će cijena gasa za narednu zimu biti po staroj cijeni.

- Ukoliko ne bude nekih "političkih prekida" za dotok gasa građani će moći sačuvati svoj životni standard - ističe Stojaković.

On dodaje da dodatni optimizam predstavlja i izjava prvog čovjeka NATO, Јensa Stoltenberga, da bi Ukrajina mogla da se, kako kaže, suoči sa gubitkom dijela svojih teritorija.

- Mislim da će se prije zime ići sa dogovorom. Evropa nije ni bila svjesna šta za nju znači rat. Hrana i osnovne životne namirnice su ekstremno poskupjele jer su Rusija, Ukrajina i Bjelorusija najveći izvoznici žita i vještačkog đubriva. Takođe, cijene energenata su eksplodirale. Zapadne države su sada u ogromnom problemu jer su njihovi građani navikli na komfor - naveo je Stojaković.

Ipak, istakao je, najveću tragediju je doživjelo stanovništvo u Ukrajini i Rusiji koji niz godina žive u nemirnom okruženju.

- Očekujem da će se u Ukrajini pokušati naći doplomatsko rješenje kako bi stala ratna dejstva - ističe Stojaković.