latinica  ћирилица
19/06/2022 |  09:08 ⇒ 11:46 | Autor: RTRS

Šolaja: Putin cijeni stav Srpske prema Rusiji (VIDEO)

Putin je upoznat da je stav Srpske da se ne uvode sankcije Rusiji. Nažalost, neki u BiH vide to drugačije. Ruski predsjednik cijeni ovaj stav, što se vidi u onome što je dogovoreno na Forumu u Sankt Peterburgu, rekao je profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Miloš Šolaja.
Miloš Šolaja - Foto: RTRS
Miloš ŠolajaFoto: RTRS

Šolaja je gostujući u našem Јutarnjem programu naglasio da je Putin tokom susreta sa srpskim članom Predsjedništva Miloradom Dodikom vrlo detaljno govorio o stavu Rusije prema BiH i istakao  da je upoznat sa stavom Srpske, a samim tim i stavom BiH o neuvođenju sankcija Rusiji.

- Dodik je više puta učestvovao na ovom forumu koji je, po mom mišljenju, veoma važan događaj, možemo ga zvati istočnim Davosom. Forum je ove godine dobio specifičnu težinu s obzirom na situaciju u Ukrajini - rekao je Šolaja.

Šolaja je, osvrćući se na nedavni sastanak Dodika i ministra spoljnih poslova Turske, Mevluta Čavušoglua, istakao činjenicu da Turska snažno podržava razvoj putne infrastrukture u BiH i njeno povezivanje sa Beogradom.

- Turskoj je Balkan veoma važan jer je to kopnena veza sa Evropskom unijom. S druge strane, činjenica je da je Turska prihvatila BiH u svim formatima, mada postoji percepcija da samo podržava Bošnjake. Turska još snažnije podržava Srbiju, ali iskače u nekim stvarima kao što je priznanje Kosova - navodi Šolaja.

On dodaje da je Turska prihvatila Dodika kao nekoga ko predstavlja BiH, bez obzira na sakcije koje su prema njemu uvele SAD.

- Dodik je legitimno izabrani član Predsjedništva i bez njega se ne može zamisliti politička scena na ovim prostorima - istakao je Šolaja.