latinica  ћирилица
19/06/2022 |  10:10 | Autor: sputniknews.com

Specijalna vojna operacija Rusije, dan 166.

Specijalna vojna operacija Rusije, dan 166. Ukrajinske snage izgubile su od početka operacije oko 50 odsto teškog naoružanja. Tokom prethodnog dana ruska vojska je uništila ukrajinske tehnološke objekte za preradu nafte i skladišta goriva u Kremenčugu i Lisičansku. Uništena su i četiri voda američkih haubica M777, avion, helikopter i osam dronova.
Marijupolj (Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY) -
Marijupolj (Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY)

Narodna milicija Luganske Narodne Republike (LNR) je objavila da su u protekla 24 sata ukrajinske snage izgubile 32 ljudi, pet oklopnih vozila i tri jedinice automobilske tehnike. U izvještaju se navodi i da su tri ukrajinska vojnika predala oružje.

U protekla 24 časa ukrajinske snage ispalile su više od 470 projektila iz višecevnih bacača raketa BM-21 “Grad“, tenka i topovske artiljerije kalibra 155, 152 i 122 mm, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Gađani su rejoni 10 naselja DNR. U granatiranju je poginulo pet civila, a 24 je ranjeno, od kojih je dvoje djece. Oštećeno je 36 stambenih zgrada i 19 civilnih objekata.

Zajedničkim dejstvima snaga Donjecke Narodne Republike i Oružanih snaga Rusije uništena su tri višecijevna bacača raketa BM-21 “Grad“, jedna bespilotna letjelica “Furija“, dva oklopna vozila i više od 30 pripadnika ukrajinskih snaga.

Tokom borbi ranjeno je 16 pripadnika snaga Donjecke Narodne Republike.

Dvojica komandanata bataljona "Azovstalj" Svjatoslav Palamar i Serhij Volinski prebačeni su u Rusiju radi dalje istrage, javili su ruski mediji.

Kijev je tražio predaju svih ratnih zarobljenika u sklopu razmjene, ali su pojedini poslanici ruskog parlamenta tražili da se pokrene sudski proces protiv nekih od njih.