latinica  ћирилица
19/06/2022 |  10:31 | Autor: TANЈUG

Francuska: Počeo drugi krug parlamentarnih izbora

U Francuskoj je jutros u 08.00 časova počelo glasanje u drugom krugu parlamentarnih izbora, na koje dvije najjače političke grupacije, koalicija okupljena oko predsjednika Emanuela Makrona i ljevičarski savez Žan-Lika Melanšona, ulaze sa gotovo istim brojem glasova osvojenih u prvom krugu.
Izbori u Francuskoj (Foto: EPA-EFE/Stephanie Lecocq) -
Izbori u Francuskoj (Foto: EPA-EFE/Stephanie Lecocq)

Prema istraživanju agencije Elab, koalicija šefa države Emanuela Makrona "Zajedno" mogla bi da osvoji između 255 i 295 mandata u skupštini koja ima 577 mjesta, a levičarska koalicija Nupes Žan-Lika Melanšona između 150 i 200 poslaničkih mjesta, što je veliki skok u odnosu na prethodne izbore.

Najavljuje se da će prvi izborni rezultati biti objavljeni jedan sat po zatvaranja birališta, oko 20 časova, prenijela je TV Frans 24.

Više od 25 miliona registrovanih birača, odnosno 52,49 odsto od ukupno 48,5 miliona u Francuskoj, odlučilo je da ne izađe na izbore u prvom krugu parlamentarnih izbora, što je bila rekordno niska izlaznost, navodi TV Frans 24.

Ocjenjuje se da vremenski uslovi mogu biti faktor kada je riječ o današnjoj izlaznosti birača, jer je Francuska na udaru ranog talasa rekordnih vrućina.

Francuska meteorološka služba upozorava na temperature koje nikada ranije nisu bile zabilježene u junu.

Meteorolozi predviđaju je da će se u većem dijelu kontinentalne Francuske živa u termometru kretati od 35 do 40 stepeni Celzijusa, a u dijelu od jugozapada do centralnih delova Francuske očekuje se čak između 40 i 42 stepena Celzijusovih.