latinica  ћирилица
19/06/2022 |  11:33 | Autor: SRNA

Srbija ima dovoljno pšenice za cijeli Balkan

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović rekao je da će ovogodišnji prinos pšenice u Srbiji biti bar tri miliona tona, što je dovoljno za cijeli Balkan, a da će prinos ječma biti bolji od desetogodišnjeg prosjeka.
Branislav Nedimović - Foto: TANЈUG
Branislav NedimovićFoto: TANЈUG

- Srbija potroši 1,3 do 1,5 miliona tona pšenice, a ostalo ide u izvoz - rekao je Nedimović.

On kaže da Srbija, s obzirom na ogromne potrese na svjetskom tržištu hrane, mora da vodi računa, te napomenuo da su cijene osnovnih životnih namirnica u zemlji zamrznute još desetak dana.

- Situacija nije naivna. Ovo što se sada dešava na tržištu hrane u svijetu je dječja igra u odnosu na ono što će biti za šest mjeseci ili godinu dana. Nije bilo sejtve u dijelovima Ukrajine, pitanje je da li će biti žetve, a Rusija je zabranila izvoz kukuruza i pšenice - rekao je Nedimović.

Nedimović je naglasio da je potrebna potpuna budnost svih institucija i podsjetio da su donesene tromjesečne kvote za izvoz.

- Moramo da balansiramo, ne smije da se dogodi da bude da smo proizveli, a mi da nemamo. U Srbiji mora da bude svega i da imamo dovoljno za komšije u Otvorenom Balkanu - rekao je Nedimović za RTS.

Komentarišući cijenu malina, Nedimović je rekao da otkupna cijena nikad nije bila veća - 600 dinara u valjevskom i šabačkom kraju, gdje se prvo bere malina.

Nedimović je rekao i da je Srbija izvezla više jagoda u Rusiju u prethodnih mjesec dana, nego u istom intervalu prošle godine, kada nije bilo rata.

- Roba ide do Rusije preko Turske i nekih baltičkih zemalja, a otklonjen je i problem sa izvozom jabuka - naveo je Nedimović.