latinica  ћирилица
19/06/2022 |  11:49 | Autor: SRNA

Požari na Hvaru i Braču pod kontrolom, opasnost od pojave novih

Požari na ostrvima Brač i Hvar su pod pontrolom i više nema otvorenog plamena, dok je indeks opasnosti od šumskog požara veliki za područje Dalmacije, saopšteno je danas iz Hrvatske vatrogasne zajednice.
Požar na Braču, arhiv (Foto: EPA/STR CROATIA OUT) -
Požar na Braču, arhiv (Foto: EPA/STR CROATIA OUT)

- Požar na području Pučišća na Braču koji je izbio juče, pod kontrolom je vatrogasaca. Tokom noći radilo se na sanaciji rubova požarišta sa ukupno 55 vatrogasaca i 12 vatrogasnih vozila, a požarom je zahvaćeno nisko rastinje i borova šuma na procijenjenoj površini od 20 hektara, kao i jedan privredni objekat - navedeno je u saopštenju.

I požar na Hvaru na području Pitve, kojim je zahvaćeno nisko rastinje, makija, maslinici i borova šuma na procijenjenoj površini od 20 hektara, pod kontrolom je vatrogasaca.

U saopštenju se napominje da u gašenju učestvuju pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava Јelsa, Stari Grad i Hvar koji su tokom noći radili na sanaciji rubova požarišta sa ukupno 14 vatrogasaca i šest vatrogasnih vozila, a tokom jutra organizovana je dodatna pomoć vatrogasnih snaga Imotskog i Lovreća.

I dalje je djelimično aktivan požar na otvorenom prostoru na području Žrnovnice, unutar područja bivše vojne baze.

- Požarom je zahvaćeno nisko rastinje, makija i borova šuma na trenutno procijenjenoj površini od osam hektara na minski sumnjivom terenu - dodaje se u saopštenju.

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice su naglasili da je indeks opasnosti od šumskog požara veliki za područje Dalmacije, posebno za područje Splitsko-dalmatinske županije gdje je vrlo veliki.