latinica  ћирилица
19/06/2022 |  11:51 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Patrijarh Porfirije u Šipovu pozvao na jedinstvo pravoslavnih hrišćana (FOTO/VIDEO)

Patrijarh srpski Porfirije nakon Mrkonjić Grada, boravioje u Šipovu, gdje je u manastiru Glogovac služio Svetu arhijerejsku liturgiju povodom 30 godina postojanja Eparhije bihaćko-petrovačke i uspostavljanja Јanjskog sabora koji je danas održan.
Patrijarh srpski u Šipovu - Foto: SRNA
Patrijarh srpski u ŠipovuFoto: SRNA

Obraćajući se velikom broju vjernika, patrijarh je rekao da je veliki blagoslov za sve koji su se sabrali u ovoj svetinji u kojoj su se vijekovima sabirale duše žedne i gladne Boga, istine, pravde i ljubavi.

Patrijarh je blagoslovio prisutne i istakao da Gospod želi da narod bude sabran, a upravo to se i dešava danas u Manastiru Glogovac.

Njegova svetost podsjetio je da se narod vijekovima sabira, kao i da je vjera pravoslavna izrodila svetinju - manastir Glogovac.

- Svi smo dužni Јanju i Јanjanima - rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je pozvao na ljubav i praštanje bližnjima, te pozvao vjerni narod da pokaže spremnost da prihvate jedni druge i da ne stvaraju ideologije koje su "protiv onog što je od Boga dato".

- Braćo i sestre, pravoslavni hrišćani, živimo pravoslavnom vjerom - ona će nas utješiti u svemu - rekao je patrijarh Porfirije i pozvao na jedinstvo pravoslavnih Srba i pravoslavnih hrišćana.

Foto Srna

Pozdravljajući Njegovu svetost, episkop bihačko-petrovački Sergije istakao je da je Јanjski kraj dočekao parijarha srpskog kako bi blagoslovio sve ljude u mjestu u kojem kandilo vjere nikada nije prestalo da sija.

- Neka ovaj sveti dan zauvijek ostane upamćen i obilježen na stranicama ljetopisa ovog manastira - poručio je vladika Sergije, obraćajući se vjernicima i patrijarhu Porfiriju.

Episkop Sergije je podsjetio da je manastir Glogovac bio mjesto stradanja.

- Cjelokupno područje janjske visoravni preživjelo je zahvaljujući manastiru Glogovac - istakao je vladika Sergije i dodao da su vjernici ljubavlju i naporima očuvali svetinju, manastir Glogovac.

Episkop Sergije je darovao patrijarhu Porfiriju dijelove svetih moštiju svetih mučenika ove eparhije.

Veliki broj vjernika je prisustvovalo liturgiji poručujući kako je ovo dan za pamćenje.

Foto Srna

Eparhija bihaćko-petrovačka i rmanjska odlikovala je patrijarha Porfirija ordenom Novomučenika bihaćko-petrovačkih, kao i Vladu Republike Srpske, a orden je primio ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač.

Odlikovan je i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.