latinica  ћирилица
19/06/2022 |  12:16 ⇒ 12:51 | Autor: SRNA

U Banjaluci predstavljena "Nušićijada"

U Banjaluci je danas promovisan Festival humora, kulture i zabave pod nazivom "Nušićijada", koji će biti održan od 26. do 28. avgusta u Ivanjici u organizaciji Turističke organizacije iz te opštine u Srbiji.
Banjaluka - promocija "Nušićijade" - Foto: SRNA
Banjaluka - promocija "Nušićijade"Foto: SRNA

Vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Ivanjica Јanko Grbić rekao je novinarima da je ovo 13. obnovljena "Nušićijada" i da će ove godine biti održana pod sloganom "Više od festivala".

On je dodao da će ovom manifestacijom, između ostalih sadržaja, biti obilježeno i 45 godina televizijske serije "Više od igre", koja je snimana u Ivanjici, a prisustvovaće i glumci iz ove serije, kao i brojni izvođači u okviru muzičkih festivala.

- Ovo je vrlo značajan kulturni festival i u tri festivalska dana čaršija se preobražava u period sa kraja 19. i početka 20. vijeka. Ova manifestacija je proglašena za jednu od pet najboljih manifestacija od Turističke organizacije Srbije tako da je ovo značajan kulturni festival i za Ivanjicu, ali i Srbiju - naveo je Grbić.

Glumac beogradskog Pozorišta na Terazijama Milan Milosavljević, koji 13 godina igra lik velikana srpske komediografije Branislava Nušića - zaštitno lice "Nušićijade", naglasio da je ovo jedna od rijetkih manifestacija koja nije takmičarskog duha, nego je festival humora, satire, šale.

- Festival promoviše prvenstveno glumački sektor. Trudimo se da bude glumački uz dosta muzike, šale. Mislim da nema pozoriša u Srbiji koje nije gostovalo u ovih godina na "Nušićijadi" - naveo je Milosavljević.

On je naglasio da ovo nije festival samo Ivanićana ili Srbije, nego i regiona i da žele da predstave ovaj festival i šire kao festival vedrog duha, bez političkih konotacija, predrasuda i sličnog.

Promociji festivala je prisustvovao i generalni konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić.