latinica  ћирилица
19/06/2022 |  14:57 | Autor: SRNA

Đokić: Značajno što je Rusija potvrdila spremnost da pomogne srpski narod i Srpsku

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je za Republiku Srpsku od posebnog značaja to što se i na posljednjem sastanku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Rusije Vladimira Putina još jednom potvrdila povezanost između između ruskog i srpskog naroda.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

- Posebno je značajno što je potvrđena spremnost velike Rusije da pomogne prijateljski srpski narod i Republiku Srpsku, time što je još jednom potvrđeno da ostaju dosljedni svemu onome što je dio ranijih političkih dogovora u pogledu ekonomske saradnje između nas i Rusije, kao i političke i svake druge saradnje koja se razvija dugi period" -izjavio je Đokić Srni.

On je dodao da su uvijek od posebnog značaja bili susreti koje je Dodik imao i ranije, a posebno sada, u ovoj godini, za ukupne odnose između Republike Srpske i Rusije.

- Posebno to treba staviti u kontekst najnovijih događanja u kojima se našla Rusija i kojima je bila izložena - naveo je Đokić.

On je napomenuo da pri tome misli na vrlo složene geopolitičke uslove "koji su tu zemlju pokrenuli da mora načiniti takve korake u zaštiti svojih geostrateških, političkih i svakih drugih interesa".

- Kada dva predsjednika stave pečat na sve napore koje mi činimo, svaka aktivnost koju mi provodimo dobija na taj način veći značaj - naglasio je Đokić.

Prema njegovim riječima, za Republiku Srpsku je od posebne važnosti to da je i na skupu u Sankt Peterburgu potvrđeno da cijena gasa za sve ove godine ostaje nepromijenjena i da će vjerovatno uslovi ugovaranja gasa za narednu 2023. godinu biti slični postojećim, a to znači pogodnost za Republiku Srpsku i Federaciju BiH.

- Mislim da iz takve orijentacije koju ima Rusija prema našem prostoru treba i dalje da izvlačimo pouke i da budemo i dalje država i prostor koji je spreman na saradnju sa Rusijom i da se ne odnosimo negativno prema Rusiji kao što to čine neki drugi u našem okruženju - rekao je Đokić.