latinica  ћирилица
19/06/2022 |  15:43 ⇒ 15:45 | Autor: SRNA

Episkop Fotije osveštao crkvu u Donjoj Bišnji

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije osveštao je danas Crkvu Svetog Nikole koja se nalazi u kompleksu manastira Pokrova Presvete Bogorodice u Donjoj Bišnji kod Dervente.
Derventa - Episkop Fotije - Foto: SRNA
Derventa - Episkop FotijeFoto: SRNA

Gradnja Crkve, koja je zadužbina Blagoja i Јagode Simić iz Dervente, počela je 2012. godine, uz blagoslov tadašnjeg vladike zvorničko-tuzlanskog Vasilija i igumana manastira Pokrova Presvete Bogorodice Simeona.

Vladika Fotije je u besjedi nakon liturgije rekao da ova svetinja vrši crkvenu misiju u ovo raspeto vrijeme kada se treba boriti da neko ostane i bude hrišćanin i vjernik.

- Ovo je vrijeme u kojem smo izloženi brojnim iskušenjima i borbama - rekao je vladika Fotije.

Episkop Fotije je odlikovao Ordenom Kralja Dragutina Blagoja i Јagodu Simić za odanost svojoj crkvi i nesebičnu hrišćansku ljubav iskazanu kroz aktivno učešće u gradnji paraklisa Svetog Nikolaja.

Arhijerejskom pohvalnicom Fotije je odlikovao Zdravku i Petru Pjeranović iz Rapćana i Miru i Slavojku Miodanić iz Dervente.

Blagoje Simić je rekao da je njegova i želja njegove supruge Јagode i sina Olivera bila da sagrade crkvu Svetog Nikole.

- Naša krsna slava je Sveti Nikola, a i unuk nosi ime Nikola. Odlučili smo da gradimo crkvu da imamo mjesto na koje bi dolazili, koje bi služilo vjernom narodu, za koje bi dodatno bili vezani nakon što odemo u penziju - rekao je Simić.

On je napomenuo da je, osim crkve, sagrađena i spomen-česma na kojoj se nalazi lik Presvete Bogorodice.

Svečanosti u Donjoj Bišnji prisustvovali gradonačelnik Dervente Milorad Simić, predsjednik Skupštine grada Bojan Radanović, te brojni sveštenici, monaštvo i vjernici.