latinica  ћирилица
19/06/2022 |  17:17 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Srbi u Tuzli s radošću očekuju dolazak patrijarha (VIDEO)

Patrijarh srpski Porfirije boraviće 25. i 26. juna u dvodnevnoj posjeti Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj povodom 140 godina od osvećenja sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli.
Patrijarh Porfirije - Foto: RTRS
Patrijarh PorfirijeFoto: RTRS

Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije sa sveštenstvom, monaštvom i vjernim narodom dočekaće patrijarha Porfirija u katedralnom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli 25. juna kada će biti služen svečani čin doksologije.

U nedjelju, 26. juna patrijarh će služiti Svetu arhijerejsku liturgiju.

Kroz istoriju, svetinje i njeni vjernici prolazili su razna iskušenja. Uprkos brojnim ratovima, opstali su. 140 godina od izgradnje hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli biće obilježeno u dijelu grada poznatom kao Srpska varoš i 170 godina od prenosa mitropolije - eparhije iz Zvornika u Tuzlu. Dolazak patrijarha Porfirija u Tuzlu za malobrojne Srbe je velika čast.

- Nas pravoslavnih vjernika ima veoma malo, ali eto doživjeli smo takav jedan blagoslov - kaže Sanja Hajdukov iz Tuzle.

Za hiljadu i po vjernika srpske nacionalnosti u Tuzli dolazak patrijarha je poruka da nisu sami. Među njima je i studentkinja Pelka Јovičić čija se porodica u Požarnicu kod Tuzle vratila prije 20 godina.

Ona kaže da je nastavljen odlazak Srba zbog loših socijalnih i ekonomskih uslova, kao i zbog izostanka podrške.

U Tuzli je sve spremno za doček patrijarha Porfirija. Završeni su građevinski radovi na obnovi hrama. Obilježavanje 140 godina od izgradnje hrama podržali su Vlada Tuzlanskog kantona, gradovi Tuzla i Banjaluka, Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica FBiH i brojni privrednici, a pokrovitelj je srpski član Predsjedništav BiH Milorad Dodik.

Sveštenik Miloš Trišić je naglasio da je ova posjeta velika poruka ljubavi patrijarha prema svojoj pastvi u bilo kojoj državi, te podsjetio na patrijarhov dolazak u Doboj prošle godine gdje je održana veličanstvena litija.

- Sada, po svojoj ljubavi, dolazi ovdje u Tuzlu da da svoj blagoslov i podršku svim vjernicima u FBiH - rekao je Trišić. 

Srbe u Tuzli posljednji put posjetio je patrijarh Pavle 2000. godine i služio liturgiju kada je dočekana ikona Trojeručica sa Hilandara. 25. i 26. juna očekuje se dolazak u Tuzlu više hiljada vjernika Eparhije zvorničko-tuzlanske.