latinica  ћирилица
19/06/2022 |  17:19 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Da li oružje proizvedeno u FBiH završava na ukrajinskom ratištu? (VIDEO)

Stručnjak za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević upozorava da oružje i municija, proizvedeni u fabrikama namjenske industrije u FBiH, posredstvom američke kompanije Hovel mašin, završavaju u Ukrajini.
Oružje - Foto: ilustracija
OružjeFoto: ilustracija

Galijašević kaže da ne postoje kontrole gdje završava to naoružanje.

Јoš ranije je Zdenka DŽambas, delegat u Klubu Hrvata federalnog Doma naroda, zatražila od federalne vlade zvaničnu informaciju o preduzećima u namjenskoj industriji, vrsti oružja koju proizvode i gdje ga izvoze.

Pod zaštitom NATO-a, mimo regularnih kanala koji podrazumijevaju saglasnosti više ministarstva i agencija na nivou BiH, oružje i municija iz fabrika u Novom Travniku, Goraždu, Bugojnu, Konjicu, izlazi iz BiH - tvrdi Galijašević. Upitan je, kaže, inspekcijski nadzor, a time i mogućnost da se utvrdi krajnja destinacija naoružanja.

- Izvoz oružja ili zloupotreba u međunarodnoj trgovini naoružanja i vojne opreme koja ide preko američke firme, da to oružje u stvari ne odlazi u SAD, nego praktično preko Srbije i Rumunije dolazi u Ukrajinu avionskim prevozom - kaže Galijašević.

Kompleks namjenske industrije u FBiH je pod kontrolom bošnjačkih struktura. Nakon izjava visokih zvaničnika SDA da proizvode oružje za, ne daj Bože, i javnog hvalisanjama modernim puškama sopstvene proizvodnje i Hrvati su izrazili zabrinutost šta sve sve proizvodi i gdje izvozi.

- Čim prije se sve sazna i otvore karte i bude transparentno, onda neće biti sumnji ni kod vas u Republici Srpskoj, ali ni kod mog narada u FBiH koji s namjenskom industrijom nema ništa - rekla je Zdenka DŽambas, delegat u Klubu Hrvata parlamenta FBiH u emisiji "Pečat", novembra 2021. godine.

Samo u 2020. godini BNT Novi Travnik prodao je 150 bestrzajnih topova kalibra 82 mm i samohodnu haubicu 150 mm, prihodujući blizu 940.000 evra. Iste godine TRZ Hadžići je Slovačkoj prodao ručne raketne bacače i minobacače različitih kalibara zaradivši 620.000 evra. Puške i signalni pištolji iz Goražda izvozile su se u Švajcarsku, Austriju i Švedsku, a ručne bombe iz Bugojna u Tursku. Podaci za 2021. godine nisu dostupni javnosti.

- To pokazuje, da ta namjenska industrija nije za potcijeniti sa stanovništa njene uloge na ratitštima. Ne postoji ozbiljan nadzor nad količinom proizvedenog oružja i njegovog skladištenja. Nadzor se pojavljuje tek kada treba da pređe granicu - istakao je Galijašević.

- Oružje se uvijek proizvodi za ne daj Bože, ne znam nikoga ko ga proizvodi da bi se igrao kući s njim. Sistem kontrole je bitan da možemo da pratimo gdje se nalazi i ko su krajnji korisnici - rekao je Slavenko Ristić, vlasnik kompanije Tehnički remont Bratunac.

Koliko god zabrinjava mogućnost da proizvedeno oružje iz FBiH posrednim putevima završava u Ukrajini, još više brinu signali iz Interpola i zvanične Moskve da oružje koje sa svih strana stiže u Ukrajinu završava na Balkanu, pa i u BiH. Iz Tužilaštva BiH poručuju da nemaju podataka koji bi potvrdili te navode.