latinica  ћирилица
19/06/2022 |  19:11 | Autor: SRNA

Slovenija: Nema goriva na mnogim pumpama

U mnogim mjestima u Sloveniji građani danas nisu mogli da natoče gorivo na pumpama, a problemi postoje kod svih dobavljača.
Benzinska pumpa - Foto: RTRS
Benzinska pumpaFoto: RTRS

Nestanak goriva je prijavljen na benzinskim pumpama OVM, Petrola i MOL, prenose slovenački mediji.

Štajerska, Pomurje, Prekmurje, Gornja Savinjska Dolina, Ilirska Bistrica, Velenje, Јesenice, Kamnik, Nova Gorica, Goriška brda samo su neka od mjesta u kojima nema goriva.

Građani po dolasku na pumpu dobijaju poruku da goriva trenutno nema na zalihama zbog povećane potražnje.

U Petrolu uvjeravaju građane da je panika nepotrebna, jer imaju dovoljne zalihe i da nema straha od nestašice.

- Problemi se javljaju širom Slovenije - rekla je Brigita Zorec iz Petrola i dodala da je panika nepotrebna i da su prekidi u snabdijevanju građana samo kratkotrajni.

Ona je navela da su zbog povećane prodaje već povećali zalihe na prodajnim mjestima, a snabdijevanje je zbog vikenda logistički otežano, što dovodi do kašnjenja u isporuci.

Nadležni smatraju da građani reaguje na najavljeno povećanje cijena goriva i gomilaju zalihe.

Osim toga, povećana potražnja je zbog vikenda i povećanog tranzita kroz Sloveniju.

Premijer Robert Golob iznio je prošle nedjelje prve prijedloge za ublažavanje krize, što je jedan od prioriteta nove vlade na početku mandata.

Vlada će, kako je rekao, ponovo uvesti regulaciju marži trgovaca na benzinskim pumpama van autoputeva i objaviti marže i cijene na autoputevima. Režim će stupiti na snagu 21. juna i trajaće 12 mjeseci.

- Novim mjerama će cijene goriva u Sloveniji biti slične cijenama u Hrvatskoj van autoputeva - rekao je Golob i dodao da će biti niže od cijena u Austriji i Italiji.

Mediji su prenijeli da će, prema ulaznim parametrima, cijena benzina od 95 oktana narednog utorka dostići oko 1,74 evra po litru, a cijena dizela 1,81 evra.