latinica  ћирилица
19/06/2022 |  20:24 | Autor: SRNA

Sklapanje sporazuma BiH i Britanije imalo bi štetne posljedice po Srpsku

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dušica Šolaja rekla je da su institucije Republike Srpske dale mišljenje da bi sklapanje sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između BiH i Velike Britanije pod datim uslovima imalo štetne posljedice po Republiku Srpsku.
Dušica Šolaja - Foto: RTRS
Dušica ŠolajaFoto: RTRS

Šolaja je za Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između BiH i Velike Britanije, koju je bez konsenzusa usvojilo Predsjedništvio BiH 8. juna i o kojoj će se sutra izjasniti Narodna skupština, rekla da su ministarstva Republike Srpske ukazala na probleme u vezi sa tim sporazumom.

Ona je navela da je Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju ukazalo na nekoliko problema koji bi se potencijalno mogli javiti kada je riječ o vođenju pregovora o zaključenju sporazuma, kao i da su na neke od problema ukazali i Ministartsvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivede, te Ministarstvo trgovine i turizma Srpske.

- Bitno je razumjeti da je tu riječ o vrlo ozbiljnim i konkrentim stvarima. Mišljenje koje je dalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede govori da bi zaključivanje ovakvog sporazuma štetilo poljoprivrednim proizvođačima i prehrambenoj industriji u Srpskoj, jer, između ostalog, predviđa i bescarinski uvoz određenih proizvoda - izjavila je Šolaja.

Ona je dodala da bi prema mišljenju tog ministarstva, predviđenim bescarinskim uvozom bila nanesena direktna šteta proizvođačima.

Šolaja je naglasila da o određenim pitanjima nisu konsultovane institucije Republike Srpske, da te institucije Srpske nisu predviđene u određenim grupama koje bi vodile pregovore, što znači da bi Srpska u procesu vođenja razgovora s ciljem zaključenja sporazuma bila izostavljena.

Prema njenim riječima, među spornim stvarima je i to što se "Republika Kosovo" tretira bez navođenja u fus noti da je prema Rezoluciji UN 1244.

Narodna skupština održaće sutra sjednicu na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika kako bi se izjasnila o Odluci o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između BiH i Velike Britanije, koju je bez konsenzusa usvojilo Predsjedništvio BiH.

Dodik je tu odluku, usvojenu 8. juna, proglasio veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske i pozvao narodne poslanike da se izjasne.