latinica  ћирилица
20/06/2022 |  07:39 ⇒ 10:54 | Autor: Agencije

Makron bez većine u parlamentu

Prema rezultatima drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj, na osnovu 97 odsto obrađenog glasačkog materijala, koalicija Zajedno predsjednika države Emanuela Makrona vodi sa 38,31 procenata osvojenih glasova ili 226 mandata u skupštini.
Emanuel Makron (Foto: EPA-EFE/Michel Spingler / POOL MAXPPP OUT) -
Emanuel Makron (Foto: EPA-EFE/Michel Spingler / POOL MAXPPP OUT)

Ljevičarska koalicija "Nupes" Žan-Lik Melanšona dobila je 119 mjesta, a "Nacionalno okupljanje" Marin Le Pen 89 mandata.

Nova narodna ekološka i socijalna unija (Nupes) Žan-Lik Melanšona osvojila je 31,43 odsto glasova ili 119 mandata u parlamentu.

Na trećem mjestu je desničarsko Nacionalno okupljanje (RN) Marin Le Pen sa osvojenih 17,61 odsto glasova, odnosno 89 poslaničkoih mjesta.

Četvrti su Republikanci sa 7,10 odsto glasova, odnosno 61 mandatom, navodi francusko Ministarstvo.

Izlaznost na izborima je, prema navodima francuskog MUP-a, poslije obrađenih 97 procenata glasačkog materijala, iznosila 46,88 odsto.

Građani Francuske glasali su juče u drugom krugu parlamentarnih izbora. Glasalo se za kandidate za 577 poslaničkih mjesta.

Prvi krug izbora koji je održan 12. juna, obilježila je rekordno mala izlaznost od 47,7 odsto.

Bez apsolutne većine Makron suočen sa teškoćama

Koalicija Zajedno predsjednika Francuske Emanuela Makrona osvojila je 245 poslaničkih mandata u drugom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj i taj skor je daleko slabiji od očekivanog osvajanja apsolutne većine, kao na prethodnim izborima 2017. godine.

Pariski Mond ocjenjuje da je to "noćna mora" za šefa države koji je tokom kampanje pozvao Francuze da mu daju jasnu i ubjedljivu podršku, a da je Makron sada suočen sa kohabitacijom i ozbiljnim poteškoćama da sprovodi svoju politiku.

- Situacija je bez presedana. Nikada Narodna skupština nije doživjela takvu konfiguraciju u istoriji Pete Republike - poručila je premijerka Elizabet Born, koja je sa 52,46 odsto glasova tesno izabrana u departmanu Kalvados u Normandiji.

Makron je tokom kampanje najavljivao sindikalnu integraciju, podizanje starosne granice za odlazak u penziju i ubrizgavanje novog života u francusku nuklearnu industriju, ali sada, nakon parlamentarnih izbora nema utvrđenog scenarija kako će se odvijati politički život u Francuskoj, navodi Mond.

Makronove opcije uključuju formiranje vladajuće koalicije ili predsjedavanje manjinskom vladom koja mora da uđe u pregovore sa protivničkim političkim blokom, navodi Rojters i dodaje da bi ukoliko se ne postigne politički dogovor Francuska mogla da se nađe u političkoj paralizi.