latinica  ћирилица
20/06/2022 |  08:08 ⇒ 08:11 | Autor: SRNA

Novaković Bursać: Podrška inicijativama zasnovanim na unutrašnjem dijalogu u BiH

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković-Bursać izjavila je da podrška šefa turske diplomatije Mevluta Čavušoglua inicijativi za sastanak lidera Turske, Srbije, Hrvatske i BiH daje nadu da će se ta ideja realizovati, posebno imajući na umu da su je osporavali predstavnici političkog Sarajeva.
Snježana Novaković Bursać - Foto: RTRS
Snježana Novaković BursaćFoto: RTRS

- Ideja o multilateralnom sastanku kome bi, osim predstavnika konstitutivnih naroda iz BiH, prisustvovali i zvaničnici Srbije, Hrvatske i Turske na najvišem nivou nastala je prije više od godinu dana u želji da se rješenja za nagomilane političke probleme traže kroz unutrašnji dijalog i uz pomoć dobronamjernog posredovanja - istakla je Novaković-Bursać za Srnu.

Ona je navela da je Čavušoglu svojim izjavama potvrdio da se o toj ideji još razmišlja, što daje nadu da će se i realizovati.

- Predstavnici Republike Srpske podržavaju sve inicijative koje su na tragu pronalaska rješenja prihvatljivih svim stranama, nastalih kroz unutrašnji dijalog i u tom svjetlu treba pozdraviti ovu i slične izjave - rekla je Novaković-Bursać.

Čavušoglu je nedavno u Sarajevu najavio nastavak saradnje BiH i Turske u političkom, ekonomskom i vojnom smislu, te pozdravio inicijativu za održavanju sastanka na kojem bi učestvovali predsjednici Turske, Hrvatske, Srbije i predstavnici naroda u BiH.