latinica  ћирилица
20/06/2022 |  09:33 ⇒ 09:57 | Autor: SRNA

Galijašević: Amerikanci preusmjeravaju ilegalno oružje ka Albaniji i saomoproglašenom Kosovu

Ekspert za terorizam i bezbjednost DŽevad Galijašević smatra da veliku količinu vojne opreme i naoružanja koje evropske zemlje doniraju Ukrajini, Amerikanci preusmjeravaju na samoproglašeno Kosovo i Albaniju, a tamo završavaju i određeni oružani sistemi iz BiH, poput streljačkog oružja i minobacača.
DŽevad Galijašević - Foto: RTRS
DŽevad GalijaševićFoto: RTRS

- U ovom trenutku u Tvornici mašina i hidraulike BNT Novi Travnik proizvodi se i samohodna haubica po američkom modelu M 777, kalibra 155 milimetara. Proizvode se minobacači kalibra od 64,82 i 120 milimetara, kao i automatske i snajperske puške i mnogo toga završava na ukrajinskom ratištu, ali i na teritoriji samoproglašenog Kosova i Albanije - rekao je Galijašević Srni.

On podsjeća da je i Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije upozorilo na postojanje "crnog tržišta" na Balkanu u snabdijevanju oružjem i vojnom opremom, o čemu raspolaže relevantnim podacima.

To, tvrdi on, posebnu opasnost predstavlja prema određenim potencijalnim "vojnim udarima" usmjerenim protiv takozvane Preševske doline, odnosno Preševa, Bujanovca i Medveđe, ali i prema Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

Prema njegovim riječima, albansko nacionalno pitanje i albanska nacionalna ekspanzija nisu završeni pitanjem samoproglašenog Kosova.

Dok god Srbija drži "zamrznuto Kosovo", kaže Galijašević, ekstremisti ne mogu i ne smiju da pokažu te vrste vojnih ambicija prema pomenutim teritorijama, uključujući dijelove južne Srbije.

- Problem za BiH predstavlja činjenica da su njene obavještajno-bezbjednosne službe privjesak zapadnih bezbjednosnih agencija, pa zbog toga i ne rade u skladu sa zakonom, nego se više bave unutrašnjim političkim temama, praćenjem, snimanjem, uhođenjem i ugrožavanjem bezbjednosti srpskih i hrvatskih političara, a ne kontrolom i sankcionisanjem ekstremnih radikalnih grupa u BiH - upozorio je Galijašević.

S obzirom na trenutne političke odnose u BiH, naveo je Galijašević, Predsjedništvo BiH može da djeluje samo strateški i formalno, ali ne i operativno.

- Ovdje veći uticaj imaju paralelne ilegalne strukture zaostale iz posljednjeg rata u BiH, sa ministrima bezbjednosti u Savjetu ministara Selmom Cikotićem i ministrom odbrane Sifetom Podžićem na čelu, koji su bivši generali takozvane Armije BiH, odnosno "Alijini generali", generali lidera i osnivača SDA, tvorca Islamske deklaracije - tvrdi Galijašević.

On je dodao da je Podžić sa grupom viših oficira muslimanske vojske prošao specijalistički kurs Obavještajne službe ISI u Pakistanu u periodu 1994-1995. godina.

Galijašević je rekao da na politiku Oružanih snaga BiH, koje su pod kontrolom SDA, više uticaja ima radikalna organizacija takozvana "Muslimanska braća", nego zvanične i nadležne institucije BiH.