latinica  ћирилица
20/06/2022 |  09:52 ⇒ 10:01 | Autor: TANЈUG

Austrija reaktivira elektranu na ugalj

Pošto Rusija već danima isporučuje manje količine gasa Austriji kancelar Karl Nehamer održao je krizni sastanak sa članovima svoje vlade i ekspertima, na kojem je odlučeno da se reaktivira i stara elektrana na ugalj Melah.
Austrijska elektrana na ugalj Melah (Foto: www.krone.at) -
Austrijska elektrana na ugalj Melah (Foto: www.krone.at)

Elektrana Melah je na proljeće 2020. ugašena nakon 34 godine rada.

Ona će, prema odluci sa sastanka, na kojem su učestvovali i ministar privrede Martin Koher i energetike Leonore Gevesler, u slučaju obustave isporuke gasa iz Rusije biti reaktivirana.

Takođe je donesena odluka o nabavci potrebnog uglja.

Elektrana Melah, koja se nalazi južno od Graca, je posljednja elektrana na ugalj u Austriji.

Za njeno reaktiviranje, kako je naglašeno, potrebno je više mjeseci.

Vlada Austrije je ranije odlučila da popunjenost skladišta za gas mora biti 80 odsto pred početak grejne sezone, koja traje od oktobra do marta.

Trenutna popunjenost skladišta gasa je na svega 40,9 odsto, i ona se povećava i pored smanjenjih isporuka, jer je potrošnja gasa smanjena.

Austrijska vlada je, prije par nedjelja, za kupovinu strateških rezervi gasa u visini od 20 teravat sati, od čega najmanje 7,4 teravatsati mora biti iz nekog izvora koji nije ruski, stavila na raspolaganje do 6,6 milijardi evra.

Nedavno usvojeni zakon o diverzifikaciji gasa podstiče kupovinu gasa koji nije iz Rusije sa do 100 miliona evra.

Domaća industrija dobila je mogućnost za samostalnu nabavku gasa.

Pored toga predviđena je finansijska podrška industrijskih kompanija za zamjenu gasa drugim energentima.

Da bi se iskoristila kompletna skladišna struktura uspostavljeno je pravilo "koristi ili gubiš ", pa je svima koji imaju skaldišta naloženo da moraju da ih napune ili te kapacitete stave drugima na raspolaganje.

Pošto je Rusija značajno smanjila isporuke donijejte su mjere kako bi se taj cilj postigao i osigurala energetska bezbjednost zemlje.