latinica  ћирилица
20/06/2022 |  10:44 ⇒ 14:43 | Autor: RTRS

Posebna sjednica Narodne skupštine

U Banjaluci je u toku posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske koja se održava na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.
NSRS - prenos uživo -
NSRS - prenos uživo

Sjednicu možete pratiti na RTRS plusu i našem portalu.

Poslanici će se izjasniti o Odluci o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između BiH i Velike Britanije, koju je bez konsenzusa usvojilo Predsjedništvio BiH.

Dodik je tu odluku, usvojenu 8. juna, proglasio veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske i pozvao narodne poslanike da se izjasne.

Po Ustavu BiH, Narodna skupština Republike Srpske razmatra Izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH i ukoliko je potvrdi dvotrećinskom većinom, osporena odluka Predsjedništva BiH ne stupa na snagu.

Posebnoj sjednici, pored srpskog člana Predsjedništva BiH, prisustvuju i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Dodik je obraćanju rekao da je Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji između BiH i Velike Britanije veoma štetan po vitalne interese Republike Srpske zbog brojnih manjkavosti koje su, između ostalog, utvrdila nadležna ministarstva u Vladi Republike Srpske.

Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a Srđan Mazalica rekao je da se politička i institucionalna moć Srpske pokazuje na današnjoj posebnoj sjednici i da je ta moć u dvotrećinskoj većini u Narodnoj skupštini, čime se može osporiti bilo koja odluka Predsjedništva BiH donesena na štetu Srpske.

Šef Kluba poslanika DNS-a Duško Ivić i Senad Bratić iz Poslaničke grupe Zajedno za BiH najavili su da neće podržati veto koji je srpski član Predsjedništva BiH uložio na sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji BiH i Velike Britanije.

Ivić smatra da Republika Srpska ima važnije interese od onoga za šta je Dodik podnio veto, te naveo da su to unapređenje demografske i ekonomske situacije.

Bratić smatra da sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji BiH i Velike Britanije ne treba odbacivati jer BiH ima suficit u trgovini na tom planu.

Šef Kluba SDS-a Miladin Stanić rekao je da ova stranka neće podržati veto srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.