latinica  ћирилица
20/06/2022 |  11:14 ⇒ 11:25 | Autor: SRNA

Poziv Srbima iz Tomislavgrada, Tuzlanskog kantona i Odžaka da registruju imovinu

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba Đorđe Radanović pozvao je Srbe iz Tomislavgrada da se jave zbog uspostavljanja i zamjene zemljišne knjige u katastarskim opštinama Lipa, Opećani i Rašćani, gdje postoji velika imovina Srba.
Srpska imovna u FBiH - Foto: RTRS
Srpska imovna u FBiHFoto: RTRS

Radanović je pozvao Srbe koji imaju imovinu u Federaciji BiH da obrate pažnju na poziv Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove koja uspostavlja nove zemljišne knjige na netransparentan način, samo objavom u Službenom glasniku - kako ne bi ostali bez imovine.

U opštini Srebrenik u Tuzlanskom kantonu, dodao je on, riječ je o katastarskoj opštini Tinja gdje je živjelo 729 Srba, a u katastarskoj opštini Potpeć njih 905.

- Najavljena je uspostava nove zemljišne knjige i u opštini Gradačac, gdje se nalazi katastarska opština Crnjice Donje u kojoj je živjelo 953 Srba i katastarska opština Јasenica sa 185 Srba - naveo je Radanović.

On je istakao da poziv važi i za katastarsku opštinu Babice u Lukavcu, gdje je živjelo 327 Srba.

- U katastarskoj opštini Novi Grad, u opštini Odžak, u Posavskom kantonu živjelo je 1.587 Srba, a u katastarskoj opštini Brnjica pored Živinica 329 Srba - napomenuo je Radanović.

On je još jednom uputio poziv Srbima koji su imali imovinu u ovim katastarskim opštinama da se jave i registruju svoja imanja da ne bi ostali zemlje, kuća, šuma i ostale imovine.