latinica  ћирилица
20/06/2022 |  11:25 ⇒ 12:31 | Autor: SRNA

U četvrtak konferencija EU - zapadni Balkan

Konferencija na visokom nivou o zapadnom Balkanu biće održana u četvrtak, 23. juna, u Briselu, a poklopiće se sa drugim danom planiranog zasjedanja Evropskog savjeta 23-24. juna, objavljeno je na sajtu "Evropski zapadni Balkan".
Brisel - Foto: RTRS
BriselFoto: RTRS

Konferencija će biti održana na nivou lidera zemalja i okupiće 27 članica EU, šest partnera sa zapadnog Balkana i predstavnike institucija EU.

Skup na visokom nivou biće fokusiran na tri prioritetne oblasti - energiju, omladinu i bezbjednost.

Sastanak će biti nastavak bliskih veza EU i zapadnog Balkana, a lideri će razgovarati o napretku u integraciji u Uniju i izazovima koji proizlaze iz ruske operacije u Ukrajini, objavljeno je na sajtu EU.

To će biti prilika da se sagleda napredak u ključnim investicijama u okviru Ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan, razgovara o geostrateškim pitanjima, analiziraju načini za podsticanje međuljudskih kontakata, te promoviše usklađivanje sa vrijednostima EU i zajednička spoljna i bezbjednosna politika.

Od lidera EU se očekuje da jasno izraze nedvosmislenu podršku integraciji zapadnog Balkana u EU i iskoriste zamah stvoren geopolitičkim događajima za preduzimanje novih koraka u saradnji na Starom kontinentu.

Među ciljevima sastanka je istraživanje inovativnih načina za unapređenje pregovora o pristupanju, te podsticanje reformi i napredak u postepenoj integraciji između EU i regiona, imajući u vidu revidiranu metodologiju proširenja Unije.

U međuvremenu, očekuje se da će predsjednik Francuske Emanuel Makron liderima EU predstaviti svoj prijedlog "evropske političke zajednice", koji je najavio u govoru 9. maja. Makron je kasnije rekao da prijedlog ne treba da bude zamjena za članstvo sadašnjih zemalja kandidata u EU.

Јoš nije jasno da li će i ova tema biti dio razgovora sa liderima zapadnog Balkana.

Ovu konferenciju na visokom nivou o zapadnom Balkanu pod francuskim predsjedavanjem ne treba miješati sa narednim Samitom EU - zapadni Balkan, koji će biti organizovan pod češkim predsjedavanjem u drugoj polovini godine.

Redovni Samit EU - zapadni Balkan okuplja lidere članica EU i šest zemalja zapadnog Balkana, uz učešće predsjednika Evropskog savjeta i Evropske komisije.