latinica  ћирилица
20/06/2022 |  11:27 ⇒ 19:52 | Autor: RTRS

Sporazum BiH i Britanije veoma štetan za interese Srpske (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske da je Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji između BiH i Velike Britanije veoma štetan po vitalne interese Republike Srpske zbog brojnih manjkavosti koje su, između ostalog, utvrdila nadležna ministarstva u Vladi Srpske.
Dodik na posebnoj sjednici NSRS - Foto: RTRS
Dodik na posebnoj sjednici NSRSFoto: RTRS

Dodik je rekao da je zamjerke na ovaj sporazum iznijelo Ministarstvo privrede i preduzetništva, Ministarstvo trgovine i turizma, Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Istakao je da je veto donio vršeći koordinaciju sa nadležnim institucijama Republike Srpske koje su zajedno s njim utvrdile da se na ovom planu ne uvažavaju status i nadležnosti Srpske.

Dodik je poručio da je to u ovakvoj situaciji bilo potrebno jer su interesi Repblike Srpske najvažniji, konstatujući da se Sporazumom derogira uloga institucija Srpske koje nisu adekvatno uključene u realizaciju tog posla u skladu sa Ustavom i svojim nadležnostima.

Dodik je rekao da je pokrenuo mehanizam zaštite vitalnog interesa Republike Srpske, između ostalog, i zato što je predviđeno da sporazum BiH i Velike Britanije bude zaključen na "bosanskom jeziku", dok se samoproglašeno Kosovo pominje kao "republika".

Dodik je pozvao poslanike da dvotrećinskom većinom podrže njegov veto na odluku o spornom sporazumu.

- Ukoliko ne odbijemo ovaj sporazum sigurno smo sami sebi za budućnost potpisali još gora rješenja koja će doći i to trebamo očekivati - upozorio je on.