latinica  ћирилица
20/06/2022 |  12:06 ⇒ 17:43 | Autor: RTRS

Beograd: 60 stanova izbjeglicama iz BiH i Hrvatske (VIDEO)

Danas se obilježava Svjetski dan izbjeglica.
Beograd-uručenje ugovora - Foto: RTRS
Beograd-uručenje ugovoraFoto: RTRS

Komesarijat za izbjeglice Srbije uručio je u Beogradu ugovore o kupovini 60 stanova izbjeglicama iz BiH i Hrvatske, obezbijeđenih kroz Regionalni stambeni program.

Iz Komesarijata najavljuju da će nastaviti ovakve aktivnosti, a korisnici stanova su presretni što su nakon više od četvrt vijeka izbjeglištva dobili svoj dom.

Milan Divjak, izbjeglica iz Like, bio je podstanar 26 godina. Sada je konačno dobio stalnu adresu i svoj stan.

- Ovo mi mnogo znači. Donosi slobodu, jednu mentalnu slobodu, jer više ne moram više da razmišljam da li će neko da mi kaže da sutra napustim stan ili poveća kiriju - kaže Divjak.

Ni Milkica Јarić, izbjeglica iz Drvara, ne krije radost jer je dobila novi dom.

- Ovo je novi početak za mene i moju porodicu. Krov nad glavom mnogo znači, a znate kako je kad se plaća kirija i koje su to muke - kaže Јarićeva.

Milica Milošević imala je samo sedam godina kad je izbjegla iz Slavonije, do trećeg razreda je promijenila četiri škole, a vlastiti stan će joj, kaže, promijeniti život.

- Promijeniće mi život, jer sada imam, Bogu hvala, troje djece i ovim će im biti obezbijeđen vlastiti krov nad glavom - ističe Miloševićeva.

Sredstva za kupovinu stanova obezbijeđena su u okviru Regionalnog stambenog programa. Za zbrinjavanje izbjeglih sredstva izdvaja i Srbija.

- Preko 6.300 stambenih jedinica je riješeno kupovinom, izgradnjom stanova ili dodjelom građevinskog materijala ili gotovih kuća, a cilj je da ih bude preko 7.600 - naveo je Nemanja Starović, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Iz Komesarijata za izbjeglice i migraciej Srbije poručuju da će nastaviti da rade i zbrinjavaju sve dok ima onih koji su u potrebi.