latinica  ћирилица
20/06/2022 |  12:26 ⇒ 17:46 | Autor: RTRS

Audio-vizuelni centar: Uskoro konkursi za scenarije i koprodukciju (VIDEO)

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić pojsetila je danas prostorije Audio-vizuelnog centra u Banjaluci i tom prilikom istakla a je ovaj centar važan faktor za razvoj kinematografije u Srpskoj.
Ministarka Trivić u posjeti Audio-vizuelnom centru - Foto: RTRS
Ministarka Trivić u posjeti Audio-vizuelnom centruFoto: RTRS

Trivićeva je navela da će Audio-vizuelni centar pomoći domaćim autorima i filmskim stvaraocima koji željno iščekuju nove pozive i dodala da su, otvaranjem ovog centra, konačan smisao dobile i akademije umjetnosti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

Ona je podsjetila da je nedavno usvojen Zakon o audio-vizuelnim djelatnostima kojim je regulisano finansiranje Centra iz budžeta, što dovoljno govori o opredijeljenosti Vlade Republike Srpske da podrži kulturu.

- Ove godine, pored dva miliona KM kojima će raspolagati Centar, dodatno smo izdvojili milion KM za programske aktivnosti drugih linija u kulturi. Prvi put smo izdvojili sredstva za otkup književnih i likovnih djela, a od septembra nas očekuju prve državne umjetničke škole u kojima ćemo pokušati da pokrenemo balet - rekla je Trivićeva.

Direktorka Audio-vizuelnog centra Anja Ilić naglasila je da se kulturna secena u Republici Srpskoj razvija, te izrazila nadu da će Srpska raditi na filmovima koji su od nacionalnog interesa.

Ona je navela primjer jednog takvog filma i dodala da je riječ o stradanju Srba u banjalučkom naselju Drakulić tokom Drugog svjetskog rata.

- Za mjesec dana otvorićemo konkurse za razvoj scenarija, projekata, manjinsku koprodukciju, završne studentske filmove, kao i za organizaciju filmskih festivala - rekla je Ilićeva.