latinica  ћирилица
20/06/2022 |  13:27 | Autor: SRNA

Evropska komisija: Kriterijumi isti za sve

Nakon što je predložen kandidatski status za Ukrajinu i Moldaviju, a izostavljena BiH, iz Evropske komisije tvrde da su proces i kriterijumi za ulazak u EU "isti za sve".
Evropska komisija - Foto: RTRS
Evropska komisijaFoto: RTRS

Na pitanje Srne da li uopšte postoje kriterijumi za kandidatski status i članstvo i, ako postoje, koji su ili postoje uslovi samo za BiH, iz Evropske komisije su odgovorili da je taj proces "naravno, isti za sve jer se zasniva na sopstvenim zaslugama".

Iz Evropske komisije su naveli da u EU moraju vidjeti napredak u pogledu 14 ključnih prioriteta da bi BiH dobila kandidatski status članstvo za EU.

Na pitanje prema kojim uslovima i meritumu se govori o kandidatskom statusu za Moldaviju i Ukrajinu, iz Komisije su odgovorili da su se svim tim pitanjima pozabavili predsjednica Komisije Ursula fon der Lajen i komesar EU za proširenje Oliver Varhelji na konferenciji za novinare, uključujući BiH, gdje treba vidjeti napredak u pogledu 14 ključnih prioriteta identifikovanih u Mišljenju Komisije i odobrenih od Savjeta.

Iz Komisije su uputili Srnu da, "u slučaju da je propustila", može ponovo da pogleda konferenciju za novinare, te izrazili uvjerenost da je činjenica da su Mišljenja javni dokumenti - poznata.

Ranije je Evropska komisija saopštila da je preporučila da se Ukrajini i Moldaviji dodijeli status kandidata kao simboličan korak na dugom putu ka članstvu u EU. Odluku o tome će donijeti lideri EU u četvrtak i petak, 23. i 24. juna.

Posljednja zemlja koja je primljena u EU je Hrvatska 2013. godine, a proces razmatranja zahtjeva za članstvo je trajao deset godina.

Albanija je dobila status kandidata 2014. godine, dok je Turska taj status dobila još 1999. godine, ali ni jedna od ovih zemalja još nije postala članica EU.