latinica  ћирилица
20/06/2022 |  13:57 ⇒ 14:39 | Autor: SRNA

Vučić: Nikada neću izdati Republiku Srpsku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će predstojeći samit lidera EU i čelnika država Zapadnog Balkana u Briselu biti najznaimljiviji i najznačajniji dan u posljednjih deset godina, jer će lideri zemalja u regionu moći da zaključe kakva će biti arhitektura Evrope i na osnovu toga da procijene svoje mjesto.
Aleksandar Vučić (foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg) -
Aleksandar Vučić (foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg)

Vučić nije mogao da odgovori da li će u četvrtak, 23. juna, ići u Brisel, jer mora da obavi konsultacije sa članovima Vlade, liderima zemalja članica inicijative "Otvoreni Balkan" i čelnicima država u okruženju.

- Dobio sam zvaničan poziv da prisustvujem sjednici u Briselu, ali tek kada objavim sve konsultacije, onda ćemo donijeti odluku da li ćemo ići i koju poziciju ćemo tamo imati - rekao je Vučić.

Govoreći o odnosima Srbije i Republike Srpske, Vučić je istakao da Srpsku nikada neće izdati, niti iznevjeriti, kako to neki govore, niti će bilo kada uzvraćati jezikom mržnje na takve optužbe.

- Svi u Srpskoj znaju da je Srbija posljednjih godina za Srpsku učinila više nego ikada i da ima svega nekoliko opština u kojima nemamo projekat iz Srbije. Mi ćemo uvijek biti uz narod u Republici Srpskoj! - poručio je Vučić.

Na pitanje kako komentarišu svojevrsnu poplavu specijalnih izaslanika za z6apadni Balkan, Vučić je odgovorio da se plaši da je, što je ta poplava veća, sve manje dobrih rješenja i prijedloga za region.

- "Puno babica, kilava djeca". Tako mi se ponekad čini, ali vidjećemo. Veoma je važno da o svemu razgovaramo u parlamentu Srbije, sa članovima Vlade, ali sa zemljama u okruženju da vidimo šta možemo da uradimo - rekao je Vučić.

Komentarišući nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, predsjednik Srbije naveo je da se nada da će nekakav prvi dogovor o konkretnim problemima biti postignut, ističući da bi to bilo značajno.