latinica  ћирилица
20/06/2022 |  13:59 ⇒ 14:23 | Autor: RTRS

Postavljen kamen temeljac za izgradnju škole u naselju Ada

U banjalučkom naselju Ada postavljen je kamen temeljac za izgradnju novog školskog objekta, kao područnog odjeljenja Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić”. Zvaničnom početku gradnje prisustvovali su gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković i ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić.
Postavljen kamen temeljac za izgradnju škole u naselju Ada - Foto: RTRS
Postavljen kamen temeljac za izgradnju škole u naselju AdaFoto: RTRS

Škola u Adi gradi se uz pomoć sredstava Srbije, a procijenjena vrijednost radova iznosi oko četiri miliona KM. Prve đake trebala da primi od školske 2023/2024. godine.

Škola je projektovana za 300 učenika, sa deset učionica, a imaće i fiskulturnu salu sa pratećim prostorijama i igralište u dvorištu škole oko kojeg su planirane tribine.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da je godinama postojala inicijativa da na ovom području bude izgrađena škola, s obzirom na to da su djeca iz Ade uglavnom nastavu pohađala u školama u naseljima Starčevica i Borik.

- Nova škola će riješiti mnoge brige roditelja čija djeca idu od kuće do škole uvažavajući njihovu bezbjednost, a i grad se širi i ovdje se grade nova naselja koja će udomiti porodice sa djecom školskog uzrasta - rekla je Trivićeva.

Ono što je bilo inicijativno, kako je kazala, jeste da je Grad uspio da iznađe način da se na ovoj lokaciji pozicionira škola na lokaciji gdje rastu nova naselja.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da je škola u Adi kapitalni projekat, jer se gradi u naselju koje se intenzivno razvija.

- Uz sredstva koja je Grad izdvojio za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za gradnju škole u Adi i pripreme dokumenatcije za školu na Paprikovcu, Grad je izdvojio i milion KM za različite radove u školama na području grada, poput škole u Vrbanji, Novoseliji, Bronzanom Majdanu, područne škole u Peravnu, škole u Lazarevu - rekao je Stanivuković.