latinica  ћирилица
20/06/2022 |  15:21 ⇒ 15:32 | Autor: SRNA

Dačić: Izgleda svima odgovara da Kosovo ne bude odmah na redu za kandidaturu

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je u Strazburu da u ovom trenutku, izgleda, svima odgovara da samoproglašeno Kosovo ne bude baš odmah na dnevnom redu kandidature za članstvo u Savjetu Evrope, bez obzira što se o tome mnogo govorilo.
Ivica Dačić (Foto: EPA/DJORDJE SAVIC) -
Ivica Dačić (Foto: EPA/DJORDJE SAVIC)

Dačić je novinarima nakon sjednice Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope rekao da pitanje Kosova i njihova kandidatura za članstvo u Savjetu Evrope još nije ušlo u proceduru, te da će se o tome, vjerovatno, tek na jesen znati nešto više.

- Izgleda da je svima u ovom momentu odgovaralo da to baš ne bude odmah na dnevnom redu, tako da ta tema još nije došla na sjednicu Komiteta ministara spoljnih poslova zemalja članica Saveta Evrope, koji treba da pokrene tu temu prije nego što Parlamentarna skupština Saveta Evrope pokrene proceduru - rekao je Dačić.

On je naveo da nije došlo ni do inicijative, po kojoj Kosovo traži neki poseban status specijalnog gosta ili nešto što bi ih pripremalo i dalo mogućnost da bude dio Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, prenijeli su beogradski mediji.

- U svakom slučaju, imaju pravo da učestvuju kao gosti posmatrači u nekim radnim telima, ali za sada nema promjene u njihovom statusu. Kada će to biti, o tome će se vjerovatno tek na jesen nešto više znati - dodao je Dačić.

Dačić je u Strazburu učestvovao na sjednici Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope kao kao šef delegacije parlamenta Srbije.