latinica  ћирилица
20/06/2022 |  15:44 | Autor: SRNA

Budimpešta nudi rutu za izvoz ukrajinskih žitarica

Mađarska je ponudila svoju teritoriju kao potencijalnu rutu za izvoz ukrajinskih žitarica, usljed problema sa uobičajenim rutama preko Crnog mora zbog specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.
Budimpešta - Foto: RTRS
BudimpeštaFoto: RTRS

- Ponudili smo da pustimo preko mađarske teritorije i omogućimo prolazak bilo koje isporuke hrane ka raznim dijelovima svijeta iz Ukrajine, prije svega ka Sjevernoj Africi i Bliskom istoku - naveo je Sijarto.

Sijarto, koji je iznio prijedlog na sastanku ministara spoljnih poslova EU, nije saopštio detalje o količini žitarica koju bi Ukrajina mogla da izveze preko Mađarske, ali je istakao da bi za to mogla biti upotrijebljena dva logistička središta na istočnoj granici, javio je Rojters.

- U slučaju da bilo koja vrsta žitarica ili drugi proizvodi trebaju da budu izvezeni iz Ukrajine na Bliski istok ili u Sjevernu Afriku kroz Mađarsku, to se može dogoditi brzo. Željeznički pristup lukama u Јugoistočnoj Evropi iz Mađarske je brz - naglasio je Sijarto.

Prema njegovim riječima, Mađarska je ponudila i prevozne kapacitete za ukrajinske žitarice.

Ministar spoljnih poslova napomenuo je i da Mađarska ne očekuje ometanje isporuka ruskog gasa, nakon što u aprilu nije pristala da plaća gas Rusiji u rubljama.

Ukrajina važi za velikog proizvođača žitarica i sjemena za ulje, ali je izvoz naglo opao od početka ruske specijalne vojne operacije 24. februara.