latinica  ћирилица
20/06/2022 |  16:08 ⇒ 16:51 | Autor: RTRS

Dodik: Ponovo bih pokrenuo zaštitu vitalnog nacionalnog interesa (VIDEO)

Pokrenuću zaštitu vitalnog nacionalnog interesa kada opet Sporazum sa Velikom Britanijom dođe na dnevni red Predsjedništva BiH, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik komentarišući odluku Narodne skupštine Republike Srpske.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Moje je bilo da dostavim na odlučivanje Narodnoj skupštini, ona može da reaguje ovako i onako, ja sam svoje uradio, istakao je Dodik.

- Da nisam pokrenuo vitalni interes danas bih imao napad opozicije da sam propustio to da uradim - rekao je Dodik.

Dodik je poručio da je nestvarno da su iz opozicije spremni žrtvovati interes Republike Srpske na ovako bezočan način.

- Ovaj sporazum će ponovo doći na odlučivanje i, ako bude stvari koje ne odgovaraju Srpskoj, ponovo ću pokrenuti vitalni interes da se stvari saniraju – naglasio je Dodik.

Dodik je podsjetio da je pokrenuo vitalni interes sa stanovišta svoje funkcionalne odgovornosti jer je vidio da se u pripremi izrade sporazuma ignoriše stav Srpske.

- To nije moj vitalni interes, nego Republike. Pogrešno je bilo od svih koji su to tako pokušali da predstave, kao odnos prema mom položaju. Јasno sam naveo da četiri ministarstva iz Srpske navode da u sporazumu ima manjkavosti kada smo o tome razgovarali. To gospoda nisu željela da uvaže, te je tako to jedino što mi je preostalo – istakao je Dodik.

Dodik je ocijenio da je nekima bilo samo važno pokrenuti priču, pa sada Srpska ide na drugi način u proces pregovaranja, jer sve što je napomenuto ne važi za one iz opozicije.

Podjećamo, Narodna skupština Republike Srpske nije danas podržala Izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH o proglašenju štetnom po vitalni nacionalni interes Odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji BiH i Velike Britanije, koja je usvojena bez konsenzusa u Predsjedništvu.